Przepyszne wydanie kurczakowych piersi wg Bajaderki. Nieskomplikowane, wykwintne danie nie zabierające wielu godzin przygotowań.
składniki
4 filety z piersi kurczaka
1-2 łyżki oliwy z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych)
5-6 ząbków czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki
1 szklanka białego wytrawnego wina
2/3 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie, cieniutko pokrojonych
garść świeżej bazylii, pokrojonej w szyfonadę
sposób przygotowania
Piersi kurczaka umyć, dobrze osuszyć, lekko posolić i popieprzyć. Rozgrzać oliwę na sporej patelni i obsmażyć na rumiano z obu stron, uważając by nie wysuszyć mięsa.
Dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć, aby czosnek się nie przyrumienił za mocno.
Dodać wino, śmietankę i pokrojone pomidory - zagotować. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić chwilę, około 3-5 minut. Mięso wyjąć na ogrzany talerz, zwiększyć ogień pod patelnią, dodać bazylię do sosu i chwilę gotować aż sos zgęstnieje, około 2-4 minut.
Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem, polać filety i podawać.
składniki
4 filety z piersi kurczaka
1-2 łyżki oliwy z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych)
5-6 ząbków czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki
1 szklanka białego wytrawnego wina
2/3 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie, cieniutko pokrojonych
garść świeżej bazylii, pokrojonej w szyfonadę
sposób przygotowania
Piersi kurczaka umyć, dobrze osuszyć, lekko posolić i popieprzyć. Rozgrzać oliwę na sporej patelni i obsmażyć na rumiano z obu stron, uważając by nie wysuszyć mięsa.
Dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć, aby czosnek się nie przyrumienił za mocno.
Dodać wino, śmietankę i pokrojone pomidory - zagotować. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić chwilę, około 3-5 minut. Mięso wyjąć na ogrzany talerz, zwiększyć ogień pod patelnią, dodać bazylię do sosu i chwilę gotować aż sos zgęstnieje, około 2-4 minut.
Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem, polać filety i podawać.