Choć zdarza mi się to ostatnio coraz rzadziej (w końcu to już końcówka 8 miesiąca), przez kilka dni dość mocno eksperymentowałam z pieguskami. Wypróbowałam przepis z Czarnej Oliwki, który okazał się niezbyt udany, przez niedokładne zdefiniowanie konsystencji ciasta. Niby wszystkie proporcje wzięłam dokładnie z przepisu, a jednak ciasteczka wyszły zbyt suche i wogóle nie rozlewały się na blasze. Sukcesem okazał się przepis Agi:
składniki na 2 blaszki:
250g masła w temperaturze pokojowej,
niepełna szklanka cukru
1 jajko,
1 płaska łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki soli,
2 1/2 szklanki mąki,
pół łyżeczki aromatu rumowego bądź waniliowego.
Dodatki:
czekolada w kawałkach,
rodzynki (jeżeli duże to pokroić),
orzechy/migdały (posiekane).
1. Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo, rodzynki również jeżeli są duże.
2. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek oraz sól i dokładnie wymieszać.
3. Do masy dorzucić bakalie.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem).
5. Z masy lepić kuleczki o średnicy 3-4 cm i układać na blaszce, max 22-24 ciasteczka na jedną blaszkę.
6. Piec 10-15 minut na złoto, ciasteczka powinny być jeszcze lekko miękkie, stwardnieją gdy ostygną!
składniki na 2 blaszki:
250g masła w temperaturze pokojowej,
niepełna szklanka cukru
1 jajko,
1 płaska łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki soli,
2 1/2 szklanki mąki,
pół łyżeczki aromatu rumowego bądź waniliowego.
Dodatki:
czekolada w kawałkach,
rodzynki (jeżeli duże to pokroić),
orzechy/migdały (posiekane).
1. Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo, rodzynki również jeżeli są duże.
2. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek oraz sól i dokładnie wymieszać.
3. Do masy dorzucić bakalie.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem).
5. Z masy lepić kuleczki o średnicy 3-4 cm i układać na blaszce, max 22-24 ciasteczka na jedną blaszkę.
6. Piec 10-15 minut na złoto, ciasteczka powinny być jeszcze lekko miękkie, stwardnieją gdy ostygną!