Czyli o tym, jak zbudowałam całkowicie amatorski podwójny tort urodzinowy moich córek z ubiegłego roku na 8 i 3 urodziny. Myślę, że nie odnotowano takich przypadków zbyt dużo, więc dzielę się swoim pomysłem na podwójny tort dla dwóch solenizantek. W ubiegłym roku padł pomysł plaży i piasku, więc impreza była utrzymana w letnim, wakacyjnym stylu nawiązując też do miesiąca, w którym się odbywała...




Długo szukałam przepisu na taką zupę krem z dyni piżmowej, w której znajdę nie tylko ugotowane warzywo w roli głównej zmiksowane z bulionem. Oto zmodyfikowany przepis Jamie'go Olivera. Połączenie tradycyjnej, włoskiej bazy warzywnej z pieczoną dynią piżmową. Nieco pracochłonne przez długi czas pieczenia, ale warte każdej minuty. Zupa podana z grzankami z oliwą i parmezanem oraz podsmażonymi listkami szałwii pokruszonymi na wierzchu tworzy...





uk puk! Jest tu ktoś? Pochłonięta bez reszty obowiązkami nie mam czasu nawet zerkać w to miejsce, ale ciągle piekę i gotuję, a w miarę możliwości fotografuję i czekam na dobry moment, żeby to tu wszystko wkleić. Trzeba od czegoś zacząć więc na pierwszy rzut idzie jadalny piasek do dekoracji ciast i tortów. Doskonały na torty, placki typu piaskownica i inne okazje. Robi wrażenie na gościach i jest jadalny,...
Na pokuszenie i odkrywanie coraz to nowych dań do naszej kuchni wprowadził się wolnowar. Zakupiony z czystej ciekawości, skromny, aczkolwiek zaskakujący wykonaniem model marki Russell Hobbs o pojemności 3.5 litra posiada czarny, emaliowany, ceramiczny, niesamowicie gruby wkład, który nagrzewa się wewnątrz stalowej obudowy. Mały, aczkolwiek niepozorny. Pewnie nie starczy na ugotowanie dużej porcji aromatycznego i esencjonalnego rosołu, ale w końcu od czegoś trzeba...







Z nowym bagażem doświadczeń powracam po bardzo długiej przerwie. O tym co się wydarzyło i co robiłam w tym czasie postaram się opowiedzieć w kolejnym cyklu postów. Po pierwsze i najważniejsze rok 2015 upłyną pod znakiem przygotowań naszego ślubu i wesela. Tak, tak... wreszcie po ponad 7 latach wyszłam ponownie za mąż za tego samego faceta :-) Datę ustaliliśmy na dzień urodzin naszej...
Dla mnie to danie to takie przejście od słonecznego lata do złotej jesieni. Świeże za sprawą papryki i pozostałych warzyw, a zarazem już lekko mięsne z nutą gorzkiej orzeźwiającej skórki z cytryny. Cudowna kompozycja od cudownego duetu Jamiego i Gennaro. Kto wie ten zrozumie, a kto nie wie ten musi spróbować. Przy odrobinie wprawy to bardzo szybka, a do tego pyszna propozycja obiadowa....