Długo szukałam przepisu na taką zupę krem z dyni piżmowej, w której znajdę nie tylko ugotowane warzywo w roli głównej zmiksowane z bulionem. Oto zmodyfikowany przepis Jamie'go Olivera. Połączenie tradycyjnej, włoskiej bazy warzywnej z pieczoną dynią piżmową. Nieco pracochłonne przez długi czas pieczenia, ale warte każdej minuty. Zupa podana z grzankami z oliwą i parmezanem oraz podsmażonymi listkami szałwii pokruszonymi na wierzchu tworzy cudowne połączenie smaków i tekstur.
składniki:
2kg dyni piżmowej
oliwa z oliwek
sól i pieprz
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 marchewki, pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, posiekane
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
1/8-1/4 malutkiej papryczki chili (w zależności od preferowanej ostrości)
łyżeczka rozmarynu
oliwa z oliwek
16 świeżych listków szałwii
2 litry bulionu z kurczaka
składniki - grzanki
kilka kromek ciabatty lub innego pieczywa
oliwa z oliwek
parmezan
sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 220C. Dynię przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Posmarować oliwą z oliwek, lekko doprawić solą i pieprzem. Piec 45 minut lub do momentu zrumienienia.
W dużym garnku, który docelowo pomieści całą naszą zupę rozgrzać kilka chlustów oliwy z oliwek. Podsmażyć na niej listki szałwii przez ok. 30s, a następnie odłożyć je na papier kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Następnie na tak zaromatyzowaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę, marchew, selera, chili, czosnek, rozmaryn oraz porządną szczyptę soli i trochę pieprzu. Gotować od czasu do czasu mieszając przez 10 minut aż warzywa w większości będą przyjemnie miękkie, a cebula słodka i zeszklona.
Zalać warzywa bulionem, dodać wydrążony miąższ dyni i gotować przez 10-15 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa - przede wszystkim marchew - będą miękkie. W tym czasie możemy przygotować grzanki lub zrobić to po zakończeniu przygotowania naszej zupy. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie nadchodzi moment, kiedy czas zmiksować wszystko w blenderze uzyskując gładki, jedwabisty krem dyniowy.
Na koniec doprawić do smaku. Można też dodać nieco wrzącej wody, jeśli krem jest za gęsty.
sposób przygotowania grzanek:
Pieczywo pokroić na kromki. Każdą z nich skropić oliwą z oliwy z każdej strony. Na nieprzywierającej rozgrzanej patelni położyć tak przygotowane kromki pieczywa. Na wierzchu położyć starty na drobnych oczkach parmezan. Po chwili odwrócić grzanki i położyć parmezan także na drugiej stronie grzanek. Gdy będą przyjemnie zezłocone, a parmezan stopi się to znak, że są już gotowe.
Zupę podawać skropioną oliwą i skruszonym listkiem szałwii. Serwować z grzankami, które dopełniają smaku.
dodatkowe informacje:
Smak zupy możemy wzbogacić masłem zastępując nim oliwę z oliwek. Nie jest to konieczne. Bez masła jest to danie wegetariańskie.
2 komentarze
Jaka smakowita zupa, kurcze czy na tej mojej prowincji jest szansa na dynie
OdpowiedzUsuńChętnie bym zrobiła,a jeszcze chętniej zjadła
W naszej mieścinie upolowana w Biedronce ;-) Więc nie tak źle.
Usuń