­
­
Od kuchni

Słodko i świątecznie

poniedziałek, grudnia 24, 2007
Praca wre, gdyż do pierwszej gwazdki pozostało zaledwie parę godzin. Pierogi i uszka czekają na swoją kolej. Sałatka warzywna jeszcze nie gotowa, ale jestem dobrej myśli. Wszystko będzie gotowe na czas. Tymczasem wczorajsze wypieki przyniosły efekty i dziś choinka cieszy oko bogactwem przeróżnych ozdób, w tym również pepparkakorotów Małgosimi, których ozdabianie doprowadzało mnie momentami do białej gorączki :-)A korzystając z okazji pragnę życzyć...

Continue Reading

  • Share:

Bigos myśliwski

sobota, grudnia 15, 2007
Tradycyjny, mięsny, pyszny bigos z nietypowymi dodatkami. Dla mnie wspaniały! składniki:1 kg kapusty kwaszonej0,5 kg mięsa (kawałki pieczeni wołowej, cielęcej, baraniej, wieprzowej, dziczyzny, drobiu)12dag kiełbasy (zwyczajnej, białej, podwawelskej) 10 dag boczku wędzonego lub okrawki szynki2,5dag słoniny lub smalcu1 cebula1/2 łyżki mąki8g grzybów suszonych2 łyżki powidła śliwkowego (lub kilka suszonych śliwek)50ml wina czerwonego (wytrawne)1/2 łyżki masłaSól, cukier, pieprz, liść laurowy, ziele angielskiesposób przygotowania:Kwaszoną kapustę...

Continue Reading

  • Share:

Powiew tradycji

piątek, grudnia 14, 2007
Nie rozpiera mnie ogromny entuzjazm na hasło - tradycyjna kuchnia naszych babć, prababć i praprababć. Z resztą to widać na blogu: mało wieprzowiny, wołowiny ogólnie pieczeni, w zasadzie same ptaszyska i to w przepadze filety. Do tego niewiele ciast i ciasteczek, które tak bardzo lubiłam w dzieciństwie. Niemniej jednak okres przedświąteczny skłania mnie do wspomnień i podróży w czasie do zapomnianych potraw.Kiedy byłam...

Continue Reading

  • Share:

Pieczeń z karkówki o silnym aromacie czosnku

czwartek, grudnia 13, 2007
Grzegorz: "Jest bardzo delikatna, soczysta i z chrupiącą skórką. Aromat ma silny i zachęcający. Jest łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje!". Ja zacznę analizę od końca tego opisu. Otóż jest łatwa - to fakt, ale żeby zawsze wychodziła delikatna i soczysta trzeba się postarać. Podczas kilkukrotnych przygotowań modyfikowałm podany czas, gdyż wg mnie i termometru do mięs jest on zbyt długi, aby...

Continue Reading

  • Share:

Pikantna pomidorowa z soczewicą

czwartek, grudnia 13, 2007
Ta dam! Mam Państwu przyjemność zaprezentować tę oto zupę, która przyczyniła się do przełomu konsumpcji zup w naszym domu. To pierwsze płynące danie obiadowe, któro znikło jeszcze tego samego dnia i któro zostało zaakceptowane przez męską część konsumentów. Łączy w sobie zdrową, sytą soczewicę, ognisty smak pomidorów i delikatność kleksu śmietany, który wieńczy dzieło. Po prostu mniam! Gorąco polecam - szczególnie na zimowy...

Continue Reading

  • Share:

Zawiajane, maślane, pysznie pachnące...

niedziela, grudnia 09, 2007
...bułeczki Bajaderki, z którymi zetknęłam się na MM i które zaliczam do swoich pierwszych w życiu bułeczkowych wypieków. One po prostu nie mogą się nie udać, dlatego polecam je nawet najbardziej początkującym, a na pewno przyniesie Wam to wiele radości i satysfakcji.Są mięciutkie, o delikatnym miąższu z cieniutką skórką. Zachwycają nie tylko smakiem, który wychwalałabym pod niebiosa, ale także nietuzinkowym wyglądem. Jeśli to...

Continue Reading

  • Share: