Dawno, dawno temu kiedy to w Tchibo pojawiła się w ofercie on-line pierwsza maszyna do lodów postanowiłam ją mieć. Niestety, a może na szczęście wszystkie zostały szybko wykupione, więc odkupiłam jedną na Allegro od niezadowolonej z zakupu nabywczyni. Nie wiem, jak mi to umknęło, że nigdy nie napisałam o tym przy okazji na blogu. Maszynka po przeprowadzce cierpliwie czekała na swój ponowny debiut...




...czyli wszystko na parze w mgnieniu oka według Jamiego. Możecie wierzyć albo i nie, że tak przygotowany obiad jest po prostu pyszny! Podany w koszyku bambusowym sprawia też wyjątkowe wrażenie. Dotychczas brakowało mi do tego przepisu jedynie koszyka do gotowania na parze. Swój pierwszy bambusowy koszyk do gotowania na parze kupiłam w angielskiej Asdzie. Niestety z czasem rozsechł się, a plecionka, która scalała...




czyli jak zrobić własny cukier waniliowy do kawy, herbaty i nie tylko! Tym razem trochę nietypowo, bo jest to inspiracja mojego N., który postanowił sobie taki cukier zrobić. W Internecie znajdziecie mnóstwo takich przepisów. Od siebie dodam tylko tyle, że różnią się one proporcjami. Cukier przygotowany z mniejszą ilością wanilii sprawdzi się przy słodzeniu napojów takich jak herbata czy kawa, natomiast nie spełni...




...czyli makaron spagetti po włosku wg Jamiego Oliver'a. Przepis znalazł się w książce Jamie's Italy jednak jest on bardzo popularny i obecny na wielu portalach kulinarnych. To typowe sycylijskie danie. U nas zagościło z niegasnącej miłości do bakłażanów, która ciągle trwa. Tymczasem na grządkach już wiją się krzaczki bakłażanów, których nie możemy się już doczekać. Ach... ale wracając do rzeczy. W przepisie koniecznie,...





Najzwyklejszy, najbardziej tradycyjny, najprostszy... A do tego pyszny! Wraz z biegiem czasu zrobię jeszcze na pewno dżem z moreli. Tymczasem to już ostatni dzwonek na truskawkowe pamiątki, choć wątpię, aby przetrwały do zimy. składniki: 1 kg truskawek 300 g cukru nasionka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 - 2 łyżeczki masła (niekoniecznie, by...




Klasyka z dzieciństwa i nie tylko! Niektórzy mogą uważać, że to nuuuuuda, ale ja uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami tak samo teraz, jak i kilkanaście lat temu. Dziś zajadam się nim z dużą L. Słodka i sycąca przekąska dla wszystkich. Proponuję zapiekać gotowe porcje w małych ceramicznych kokilkach, dzięki którym łatwo serwować gorące porcje, a później także przechowywać i odgrzewać. 4-6 porcji składniki:...