czyli nasz sposób na własne owoce i warzywa dla dzieci i nie tylko! Pomysł z grządkami w naszym niewielkim ogrodzie zrodził się spontanicznie po obejrzeniu jednego z odcinków programu Odlotowy ogród. Zaczęłam grzebać w internecie, obmyślać co i jak, aż w końcu przystąpiliśmy do dzieła.
Wyznaczyliśmy miejsce w ogrodzie, któro wcześniej zajmowało niezbyt atrakcyjne miejsce na ognisko, a trawę porastały w większej części chwasty niż trawa. Poza tym było to miejsce idealne na tego typu przedsięwzięcie - słoneczne, na uboczu, nie używane na co dzień i nie rzucające się w oczy podczas grillowania, choć obowiązkowo efekt miał cieszyć nasze oko.
Dlaczego podwyższone, a nie zwykłe?
Z wielu powodów. Po pierwsze dlatego, że są estetyczne, ładne i mogą stanowić ozdobę małego ogrodu. Po drugie są łatwiejsze w utrzymaniu, więc idealnie sprawdzają się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na plewienie. Po trzecie są wygodne dla osób, które nie lubią/mogą się schylać. W tym wypadku ważne jest jednak optymalne dobranie wielkości i wysokości grządek. Po czwartek w naszym ogrodzie mamy mnóstwo kretów, ślimaków i twardą, gliniastą glebę, które uniemożliwiają wręcz normalne uprawianie warzyw i owoców. Podwyższenie grządku chroni przed ślimakami, a siatka przeciw kretom położona pod nimi chroni przed podziemnymi nieproszonymi gośćmi.
Najpyszniejszy krem z marchwii jaki dotychczas próbowała i/lub przygotowałam. Słodki, kremowy z cytrusową nutą i iskierką pikanterii wymyślony przez Pascala Brodnickiego dla Kuchni Lidla.
4-6 porcji
składniki:
1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
100 g masła
2 duże cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
1 pomarańcza,skórka + sok
4cm korzenia imbiru, starty na tarce o drobnych oczkach
2 kostki bulionu bio
kilka kromek chleba zwykłego
½ pęczka kolendry, drobno posiekanej
sól
świeżo mielony pieprz
2 szczypty mielonego kminku
150 ml śmietany 30%
5 łyżek oliwy z oliwek
sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 2 szczyptami kminku.
4-6 porcji
składniki:
1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
100 g masła
2 duże cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
1 pomarańcza,skórka + sok
4cm korzenia imbiru, starty na tarce o drobnych oczkach
2 kostki bulionu bio
kilka kromek chleba zwykłego
½ pęczka kolendry, drobno posiekanej
sól
świeżo mielony pieprz
2 szczypty mielonego kminku
150 ml śmietany 30%
5 łyżek oliwy z oliwek
sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 2 szczyptami kminku.
Tym razem kaszy gryczanej się upiekło :) Dosłownie i w przenośni, ponieważ nigdy nie lubiłam jej smaku postanowiłam dać jej szansę razem z przepisem Karola Okrasy stworzonym dla Kuchni Lidla. I? I się udało :) Pracy jest masę, ale warto. Porcję można spokojnie zmniejszyć. Sama użyłam tylko 500g mięsa mielonego z indyka, ale z pewnością następnym razem śmiało zmnijeszyłabym także pozostałe ilości składników. W przepisie podane jest, że z podanych proporcji uzyskujemy 4 porcje, ale my we trójkę będziemy to jeść śmiało 3 dni.
4-8 porcji
składniki - mięso mielone:
0,5-1 kg mięsa mielonego
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól i biały mielony pieprz
3 g kminku, roztartego w moździerzu
2 g słodkiej papryki w proszku
2 g ostrej papryki w proszku
2 duże szczypty majeranku
składniki - sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 posiekane ząbki czosnku
duża szczypta majeranku
sól
biały mielony pieprz
500 ml mleka
składniki - zapiekanka:
2 cebule, posiekane w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
1 łyżka mąki szczypta majeranku
300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
3-4 żółtka jajek
1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz
2 szczypty majeranku
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka mąki
125 g twarogu wędzonego
150 g zółtego sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki
sposób przygotowania - mięso:
Mięso mielone solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor. Lekko przysmażone dzielimy na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy. Usmażone mięso doprawiamy kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu. Tak przygotowane, przekładamy do naczynia.
4-8 porcji
składniki - mięso mielone:
0,5-1 kg mięsa mielonego
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól i biały mielony pieprz
3 g kminku, roztartego w moździerzu
2 g słodkiej papryki w proszku
2 g ostrej papryki w proszku
2 duże szczypty majeranku
składniki - sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 posiekane ząbki czosnku
duża szczypta majeranku
sól
biały mielony pieprz
500 ml mleka
składniki - zapiekanka:
2 cebule, posiekane w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
1 łyżka mąki szczypta majeranku
300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
3-4 żółtka jajek
1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz
2 szczypty majeranku
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka mąki
125 g twarogu wędzonego
150 g zółtego sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki
sposób przygotowania - mięso:
Mięso mielone solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor. Lekko przysmażone dzielimy na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy. Usmażone mięso doprawiamy kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu. Tak przygotowane, przekładamy do naczynia.
składniki:
3 skrzydełka z kurczaka
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
2 pietruszki
1 łyżka suszonych warzyw lub łyżeczka vegety
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka cukru
300ml kwaśnej śmietany
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, włożyć do garnka i zalać około 2l wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone warzywa. Zagotować i w razie konieczności odszumować. Warzywa oczyścić, opłukać, włożyć do garnka i pozostawić do gotowania na około 1 godzinę.
3 skrzydełka z kurczaka
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
2 pietruszki
1 łyżka suszonych warzyw lub łyżeczka vegety
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka cukru
300ml kwaśnej śmietany
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, włożyć do garnka i zalać około 2l wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone warzywa. Zagotować i w razie konieczności odszumować. Warzywa oczyścić, opłukać, włożyć do garnka i pozostawić do gotowania na około 1 godzinę.
Po świątecznym zabieganiu i podróżach na konsultacje lekarskie z N. postanowiłam zrelaksować się w naszym ciągle rozwijającym się ogródku. Kilka tygodni temu zamarzyły mi się podniesione grządki i owe właśnie są stopniowo wdrażane w życie. Piękne, funkcjonalne i co najważniejsze dla zapracowanych :)
Zainspirowana powyższym zdjęciem znalezionym w sieci postanowiłam urzeczywistnić nasze marzenie i zabrać się do pracy. Końcowym efektem pochwalę się już niebawem, a tymczasem trochę ogródkowego spamu. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.