­
­
Od kuchni

Krem brokułowy z grzankami kukurydzianymi

niedziela, stycznia 05, 2014
Prosta i szybka. Dzięki złamanemu obecnością ziemniaków smakowi, brokuł nie dominuje tej zupy. Dlatego jest to doskonały sposób na przemycenie tego warzywa w menu małej L. W ostatnich dniach umówiłam się z nią, że każdego dnia będzie zjadać porcję obiadu zwaną łyżką lub chochelką chwały. Bez względu na to czy obiadek wyszedł mamie pyszny czy też tylko dobry będzie mu dawała taką szansę...

Continue Reading

  • Share:

Świąteczne babeczki z mincemeat

sobota, stycznia 04, 2014
Słodko-cierpkie świąteczne babeczki z mincemeat. Uwodzą prostotą, rustykalnością i smakiem. Dzięki nim odkryłam smak świeżych żurawin, które nie łatwo było zdobyć. Jeśli przygotujemy sobie mincemeat z wyprzedzeniem ich przygotowanie nie zajmie nam zbyt dużo czasu. składniki: 240 g mąki pszennej 60 g smalcu 60 g masła sok z 1 pomarańczy szczypta soli 200 g mincemeat 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody -...

Continue Reading

  • Share:

Pomysły na ozdoby do stroika i nie tylko....

sobota, stycznia 04, 2014
Z roku na rok coraz częściej szukam elementów do świątecznego stroika w ogrodzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo tanie. Po drugie prezentują się wyjątkowo. I wreszcie po trzecie - są naturalne. Inspiracje z ogródka W tym roku było to wyjątkowo proste i owocne ze względu na nietypową zimę. Brak deszczu i śniegu w ostatnich tygodniach oraz dodatnie temperatury sprzyjają poszukiwaniom naturalnych ozdób....

Continue Reading

  • Share:

Cynamonowe gwiazdki

sobota, stycznia 04, 2014
Lekki, rustykalne, pyszne herbatą. składniki: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g miękkiego masła 100 g cukru brązowego (jasnego) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 duże jajko na posypkę: 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu ...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak pieczony... perfekcyjny

piątek, stycznia 03, 2014
Kurczak ten był świątecznym daniem głównym w dzień Bożego Narodzenia. Pyszny, soczysty i aromatyczny - to trzy najlepiej opisujące go przymiotniki. Dzięki dodatkom nie nudzi się, choć jest tak klasyczny. składniki: 1 kurczak o wadze 2 kg do natarcia: sól i świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku wędzonej lub słodkiej 30 g roztopionego masła do nadzienia:...

Continue Reading

  • Share:

Ciasteczka renifery

czwartek, stycznia 02, 2014
Kolejna sprawdzona świąteczna propozycja Pani Doroty z mojewypieki.com. Ze względu na to, że mój N. nie je czekolady zmieniłam rogi i oczy na lukrowe. Lukier do przyozdobienia można wykonać z dowolnego przepisu na royal icing czyli lukier królewski lub z gotowej mieszanki Wilton Royal Icing Mix. Nie polecam tutaj zwykłego lukru, ponieważ elementy, które wykonujemy są małe i powinny mocno się trzymać. Gotowym...

Continue Reading

  • Share: