­
­
Od kuchni

Tiramisu

poniedziałek, października 08, 2012
I znów powrót do urlopowych wspomnień. Chyba z tygodnia na tydzień odkrywając kuchnię włoską na nowo coraz mocniej zakorzeniam ją w naszym domu :-) Tym razem powrót do włoskich smaków z okazji niedzielnej wizyty gości, których uwieść miała pizza z grilowaną cukinią oraz tiramisu. Jedząc tiramisu w kawiarni Paszkowski we Florencji zwróciłam szczególną uwagę na smak kakao oraz konsystencję i smak biszkoptów, a...

Continue Reading

  • Share:

Risotto z porami i szynką

wtorek, października 02, 2012
Bo proste dania smakują najlepiej! Tak mawia wiele osób, a w przypadku tego risotto i nie tylko tego, ale każdego innego również. To, że jesteśmy miłośnikami tego typu potrawy nie jest tajemnicą. Wszyscy w domu uwielbiamy ryż, więc w przypadku risotto wyjątku być nie mogło :)Niestety nie udało mi się spróbować risotto we Włoszech. No, ale w końcu musi być jakiś pretekst, żeby...

Continue Reading

  • Share:

Pizza z cukinią

poniedziałek, października 01, 2012
Po tak długiej przerwie nie sądziłam, że jeszcze kiedyś tu wrócę. Codzienna bieganina, praca i pęd życia skutecznie odwodziły mnie od zamieszczania nowych wpisów, choć zapas zdjęć przygotowanych wcześniej potraw każdego dnia przypomina mi o blogowych zaległościach. Na szczęście w porę udało mi się zwolni. W miejscu, które zawsze podejrzewałam o jeszcze większe tempo życia, a które zdziwiło mnie, gdy dotarliśmy już na...

Continue Reading

  • Share:

Kluseczki kładzione z marchewką i kurkumą

czwartek, czerwca 28, 2012
Idealny dodatek do zup i nie tylko! Dodatek marchewki i kurkumy sprawi, że kluseczki już nigdy nie będą nudne. składniki: 2 ładne marchewki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka masła 2 jajka mąka pszenna do smaku: sól, cukier sposób przygotowania: Marchewkę obrałam, opłukałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam ją do rondelka, dodałam masło i po 1/3 łyżeczki soli oraz cukru. Podlałam ją też...

Continue Reading

  • Share:

Zupa z młodej fasoli

czwartek, czerwca 28, 2012
składniki: 0.5 kg świeżej fasoli Jaś 2 kostki jarzynowe Knorra 1/2 selera naciowego 2 marchewki 2 małe pietruszki 1 por 1/2 łyżki majeranku 1 ząbek czosnku sól, pieprz natka pietruszki, do dekoracji sposób przygotowania: W garnku ugotować fasolę w niezbyt dużej ilości wody. Pod koniec gotowania dodać 2 kostki rosołowe Knorra. W osobnym garnku ugotować jarzyny bez czosnku. Wyjąć marchew i część pozostałych...

Continue Reading

  • Share:

Roladki z piersi kurczaka nadziewane rukolą

środa, czerwca 20, 2012
Cztery miesiące od awarii karty w aparacie wracam na stare śmieci ;-) Za oknem lato w pełni, a słońce skłania do wychodzenia na dwór. Odkąd posiadamy obiad zarówno picie kawy, jak i wspólne jedzenie obiadu przenieśliśmy właśnie do ogrodu. Wczoraj na stole zagościły roladki. składniki:pierś z kurczaka - około 50 dag20 cienkich plastrów chudej wędzonki (boczku lub szynki)spory pęczek rukolisólświeżo zmielony czarny pieprz2...

Continue Reading

  • Share: