W ostatni weekend zaszalałam i dałam ponieść się dawnej pasji. Wybór padł na egzotyczne połączenie pomarańczy i imbiru w towarzystwie filetu z indyka. Ku mojemu zdziwieniu mała L. poprosiła o dokładkę, a tu już wiele znaczy ;)
Przepis ten zdecydowanie dodam do swoich ulubionych i dlatego też zapisuję go tu na przyszłość.
składniki:
0,5kg piersi z indyka
2 pomarańcze
szklanka bulionu - może być z kostki
2 łyżki sosu sojowego
3 cm świeżego korzenia imbiru (nie da się niczym zastąpić)
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji lub jeszcze lepiej kolendry
sposób przygotowania:
Piersi kroję na zgrabne sznycle o grubości około 2 cm, rozpłaszczam niezbyt mocno dłonią, solę, posypuję czarnym i pieprzem cayenne - ostrożnie, bo to bardzo ostra przyprawa. Imbir obieram i kroję na bardzo cienkie plasterki. Podobnie czynię z czosnkiem.
Przepis ten zdecydowanie dodam do swoich ulubionych i dlatego też zapisuję go tu na przyszłość.
składniki:
0,5kg piersi z indyka
2 pomarańcze
szklanka bulionu - może być z kostki
2 łyżki sosu sojowego
3 cm świeżego korzenia imbiru (nie da się niczym zastąpić)
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji lub jeszcze lepiej kolendry
sposób przygotowania:
Piersi kroję na zgrabne sznycle o grubości około 2 cm, rozpłaszczam niezbyt mocno dłonią, solę, posypuję czarnym i pieprzem cayenne - ostrożnie, bo to bardzo ostra przyprawa. Imbir obieram i kroję na bardzo cienkie plasterki. Podobnie czynię z czosnkiem.
Kolejny warstwiak z odległych już urodzin małej L. Tym razem dla miłośników ryb, a dokładnie tuńczyka propozycja nie do odrzucenia.
składniki:
6 jajek
2 puszki tuńczyka w kawałkach
2 duże cebule
ok. 150g sera żółtego
majonez
sól pieprz
sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy białka od żółtek i każde osobno ścieramy na tarce.
składniki:
6 jajek
2 puszki tuńczyka w kawałkach
2 duże cebule
ok. 150g sera żółtego
majonez
sól pieprz
sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy białka od żółtek i każde osobno ścieramy na tarce.
Niepozorna, bo warstwowa. W misce, która nadaje jej tajemniczości, a jednocześnie skrywa mnóstwo pyszności :-)
Ten kto spróbował dokładnie wie o czym piszę, a tym którzy nie mieli jeszcze okazji serdecznie polecam tą sałatkę, bo należy ona do tych, których rzadko kto nie lubi.
składniki:
3 pojedyńcze piersi kurczaka
1 mała kapusta pekińska
4 średnie cebulki
4 średnie ogórki kiszone
puszka kukurydzy
majonez, ketchup pikantny
przyprawa Gyros
sposób przygotowania:
Piersi pokroić w kostkę, posypać przyprawą Gyros i smażyć na patelni.
Ten kto spróbował dokładnie wie o czym piszę, a tym którzy nie mieli jeszcze okazji serdecznie polecam tą sałatkę, bo należy ona do tych, których rzadko kto nie lubi.
składniki:
3 pojedyńcze piersi kurczaka
1 mała kapusta pekińska
4 średnie cebulki
4 średnie ogórki kiszone
puszka kukurydzy
majonez, ketchup pikantny
przyprawa Gyros
sposób przygotowania:
Piersi pokroić w kostkę, posypać przyprawą Gyros i smażyć na patelni.
składniki:
225 g wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)
30 g masła
2 duże cebule
4 łodygi selera naciowego
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki mąki
2-3l bulionu z kostki
2 duże ziemniaki
285 ml śmietany
po 3 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
sposób przygotowania:
W dużym rondlu smażymy boczek aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go, dodajemy masło, posiekaną cebulę i posiekanego selera naciowego oraz tymianek. Dusimy 4-5 minut.
Dodajemy boczek, mąkę i podgrzewamy ok. 1 minutę.
225 g wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)
30 g masła
2 duże cebule
4 łodygi selera naciowego
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki mąki
2-3l bulionu z kostki
2 duże ziemniaki
285 ml śmietany
po 3 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
sposób przygotowania:
W dużym rondlu smażymy boczek aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go, dodajemy masło, posiekaną cebulę i posiekanego selera naciowego oraz tymianek. Dusimy 4-5 minut.
Dodajemy boczek, mąkę i podgrzewamy ok. 1 minutę.
Pozostałam w krainie kształtów poszukując atrakcyjnych rzeczy związanych z żywnością dla naszej małej L. Przy okazji tych poszukiwań natrafiłam na formy do chleba idealne na imprezowe kanapki lub tak jak w naszym przypadku - dla dzieci.
Formy (pełna nazwa Zestaw foremek do pieczenia chleba PARTY – 3 szt) najpierw upatrzyłam na stronie dystrybutora firmy Birkmann, a później wygooglowałam w AleDrobre.pl
Na początku od razu ucieszyłam się, że zestaw zawiera 3 formy o różnych kształtach - kwiatuszka, serduszka i gwiazdki. Każda z form posiada indywidualną przykrywkę potrzebną w fazie wyrastania oraz podstawkę, która jest niezbędna w piekarniku podczas pieczenia.
Formy (pełna nazwa Zestaw foremek do pieczenia chleba PARTY – 3 szt) najpierw upatrzyłam na stronie dystrybutora firmy Birkmann, a później wygooglowałam w AleDrobre.pl
Na początku od razu ucieszyłam się, że zestaw zawiera 3 formy o różnych kształtach - kwiatuszka, serduszka i gwiazdki. Każda z form posiada indywidualną przykrywkę potrzebną w fazie wyrastania oraz podstawkę, która jest niezbędna w piekarniku podczas pieczenia.