­
­
Od kuchni

Filety z indyka w sosie pomarańczowo-imbirowym

wtorek, października 25, 2011
W ostatni weekend zaszalałam i dałam ponieść się dawnej pasji. Wybór padł na egzotyczne połączenie pomarańczy i imbiru w towarzystwie filetu z indyka. Ku mojemu zdziwieniu mała L. poprosiła o dokładkę, a tu już wiele znaczy ;)Przepis ten zdecydowanie dodam do swoich ulubionych i dlatego też zapisuję go tu na przyszłość. składniki:0,5kg piersi z indyka2 pomarańczeszklanka bulionu - może być z kostki2 łyżki...

Continue Reading

  • Share:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

środa, września 07, 2011
Kolejny warstwiak z odległych już urodzin małej L. Tym razem dla miłośników ryb, a dokładnie tuńczyka propozycja nie do odrzucenia. składniki:6 jajek2 puszki tuńczyka w kawałkach2 duże cebuleok. 150g sera żółtegomajonezsól pieprzsposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy białka od żółtek i każde osobno ścieramy na tarce. ...

Continue Reading

  • Share:

Warstwowa sałatka Gyros

środa, września 07, 2011
Niepozorna, bo warstwowa. W misce, która nadaje jej tajemniczości, a jednocześnie skrywa mnóstwo pyszności :-) Ten kto spróbował dokładnie wie o czym piszę, a tym którzy nie mieli jeszcze okazji serdecznie polecam tą sałatkę, bo należy ona do tych, których rzadko kto nie lubi.składniki:3 pojedyńcze piersi kurczaka1 mała kapusta pekińska4 średnie cebulki4 średnie ogórki kiszonepuszka kukurydzymajonez, ketchup pikantnyprzyprawa Gyrossposób przygotowania:Piersi pokroić w kostkę,...

Continue Reading

  • Share:

Zupa ziemniaczana z boczkiem

czwartek, września 01, 2011
składniki:225 g wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)30 g masła2 duże cebule4 łodygi selera naciowego2 łyżeczki suszonego tymianku2 łyżki mąki2-3l bulionu z kostki2 duże ziemniaki285 ml śmietanypo 3 łyżki posiekanej natki i szczypiorkusposób przygotowania:W dużym rondlu smażymy boczek aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go, dodajemy masło, posiekaną cebulę i posiekanego selera naciowego oraz tymianek. Dusimy 4-5 minut.Dodajemy boczek, mąkę i podgrzewamy ok. 1 minutę. ...

Continue Reading

  • Share:

Fantazyjne kształty chlebów

piątek, sierpnia 19, 2011
Pozostałam w krainie kształtów poszukując atrakcyjnych rzeczy związanych z żywnością dla naszej małej L. Przy okazji tych poszukiwań natrafiłam na formy do chleba idealne na imprezowe kanapki lub tak jak w naszym przypadku - dla dzieci.Formy (pełna nazwa Zestaw foremek do pieczenia chleba PARTY – 3 szt) najpierw upatrzyłam na stronie dystrybutora firmy Birkmann, a później wygooglowałam w AleDrobre.pl Na początku od razu...

Continue Reading

  • Share:

Hachee, czyli holenderski gulasz

piątek, sierpnia 19, 2011
Przepyszny - to słowo najlepiej opisuje ten gulasz. składniki:750 g mięsa wołowego25 g masła2 duże cebule, grubo pokrojone1-2 łyżki brązowego cukru2 czubate łyżki mąki500 ml bulionu z kostki3 łyżki octu balsamicznego2 listki laurowe5-6 goździkówsól i pieprzsposób przygotowania:Wołowinę pokroić w dużą kostkę, w rondlu stopić masło i na gorący tłuszcz wrzucić mięso. Przyrumienić ok. 5 min, a następnie popieprzyć , dodać cebulę i cukier....

Continue Reading

  • Share: