Drewniane formy do wypieku chleba

środa, sierpnia 03, 2011
Dzisiaj chciałam pokazać Wam swój ostatni chlebowy nabytek. Od czasów, kiedy piekliśmy chleby prawie każdego tygodnia minęło już wiele miesięcy, dlatego podczas ostatnich zakupów postanowiłam odświeżyć swoje doświadczenia w tym temacie i kupiłam m.in. takie oto cuda.Z opisu produktu wynika, że owe drewniane formy mają mieć wpływ na smak wypiekanego w nich chleba i podobno są wielokrotnego użytku. Ile w tym prawdy? Sprawdziłam!Najpierw...

Continue Reading

  • Share:

Kuskus zapiekany

wtorek, sierpnia 02, 2011
Szczerze mówiąc miałam już wcześniej kilka podejść do kuskusa i o ile mi on jakoś smakował, tak moi domownicy kręcili na niego nosem. Być może Wy macie jakieś sprawdzone przepisy na tę kaszę? Jeśli tak to linkujcie w komentarzach. Ten przepis znalazłam na AllRecipes i zmodyfikowałam go do własnych potrzeb, gdyż nie miałam parmezanu. Wyszło smacznie, co może potwierdzić zadowolony mąż i mała...

Continue Reading

  • Share:

Marokańskie szaszłyki z grilla

wtorek, sierpnia 02, 2011
Pogoda za oknem przynajmniej u nas nie jest zachęcająca. Nic jednak nie powstrzyma nas od grilla przy małym deszczyku w pochmurny dzień, a przecież nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie. Dlatego przy otwartych drzwiach balkonowych, z odważnie wystawionym grillem zrobiliśmy te oto wspaniałe szaszłyki. Przepis zapisuję, bo naprawdę warto! składniki:600g drobiu (piersi, udka etc.) pokojonych na duże kawałki1 łyżka soku z...

Continue Reading

  • Share:

Zupa krem z brokułów i fety

wtorek, sierpnia 02, 2011
Dziś poszukiwałam pomysłu na niezbyt jędrną już główkę brokuł. Wśród kandydatów na stołowy debiut wybrałam wysoko ocenianą propozycję jedną z wielu zup kremów. Moim zdaniem powinna być lepiej doprawiona, ale dodatek fety i pestek (mniam!) sprawia, że ta zupka wyróżnia się na tle innych brokułowych kremów. składniki:1 duża główka brokułówpęczek włoszczyzny1 cebula2 ząbki czosnku5 łyżek śmietany (można pominąć)300 g fety3 łyżki pestek dynilistek...

Continue Reading

  • Share:

Sposób na wesołe jajko sadzone

poniedziałek, lipca 18, 2011
Czyli jak urozmaicić sobie i małych pociechom jedzenie jajek? Odpowiedzią na to pytanie zdecydowanie są silikonowe foremki do smażenia jajek, które zakupiłam z myślą o małej L. Foremki natychmiast wzbudziły jej zainteresowanie i nie zwlekając zabrałam się do ich testowania. W skład pakietu wchodzi 3 foremki w trzech różnych kształtach - serduszka (widoczne na zdjęciu), misia oraz gwiazdki. Wszystkie z nich są bardzo...

Continue Reading

  • Share:

Sernik z malinowym wirem

niedziela, lipca 17, 2011
Nadmiar malin również dał nam się we znaki. W lodówce pachniało tak obłędnie ich słodkim sokiem, że nie sposób było się im oprzeć, dlatego większość wylądowała w naszych brzuszkach, a część m.in. w tym serniku. Przepis pochodzi z programu Na słodko 2, w którym A. Olson zaproponowała wersję z mango. Najbardziej intrygujący był dla mnie owocowy wir i to właśnie przez niego postanowiłam...

Continue Reading

  • Share: