Sernik z malinowym wirem

niedziela, lipca 17, 2011

Nadmiar malin również dał nam się we znaki. W lodówce pachniało tak obłędnie ich słodkim sokiem, że nie sposób było się im oprzeć, dlatego większość wylądowała w naszych brzuszkach, a część m.in. w tym serniku. Przepis pochodzi z programu Na słodko 2, w którym A. Olson zaproponowała wersję z mango. Najbardziej intrygujący był dla mnie owocowy wir i to właśnie przez niego postanowiłam wypróbować ten przepis. Poniżej zamieszczam wersję przepisu wprost z programu.


składniki - spód
1 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
1 1/3 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników typu Digestive
1 1/3 szklanki nie słodzonych wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
2 łyżeczki startej skórki z limonki
240g masła, stopionego

składniki - nadzienie owocowe
2 łyżki masła
1 świeże mango, obrane i pokrojone w plasterki
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka skórki z limonki
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

składniki - nadzienie serowe
½ kg mielonego pełnotłustego twarogu o temperaturze pokojowej
¾ szklanki cukru
1½ łyżki mąki uniwersalnej
1/8 łyżeczki soli
½ szklanki puree z mango (świeżego albo z puszki)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z limonki
1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka

składniki - wir z mango:
½ szklanki puree z mango (świeżego albo z puszki)
3 łyżki cukru
1 żółtko

sposób przygotowania - spód:
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać mąkę, pokruszone herbatniki i wiórki kokosowe z mąką i startą skórką z limonki. Dodać stopione masło i wymieszać składniki na jednolitą grudkowatą masę. Przełożyć ciasto do nienatłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm i docisnąć je do dna i ścianek. Piec 8 –10 min
aż krawędzie lekko zbrązowieją i odstawić do ostygnięcia. Owinąć tortownicę folią aluminiową
i wstawić do większej formy o wysokich, 5-centymetrowych brzegach. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150ºC.

sposób przygotowania - nadzienie owocowe:
Stopić masło na patelni, na średnim ogniu. Dodać mango, cukier, skórkę i sok z limonki, imbir i gałkę muszkatołową. Podsmażać przez 5 – 6 min, aż owce zmiękną, a płyn odparuje. Ostudzić nadzienie przez 10 min i rozłożyć na upieczonym spodzie.

sposób przygotowania - nadzienie serowe
Zmieszać w malakserze lub utrzeć mikserem twaróg, aż będzie gładki i puszysty, często zdejmując ser ze ścianek naczynia. Dodać cukier, mąkę i sól. Mieszać zdejmując masę ze ścianek. Dodać puree z mango, kwaśną śmietanę, sok z limonki i ekstrakt waniliowy . Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Stale mieszając dodawać po jednym jajku. Gładkie nadzienie wylać na przygotowany spód.

sposób przygotowania - wir z mango
Zmieszać puree z mango, cukier i żółtko. Polać mieszaniną przygotowane ciasto i czubkiem noża delikatnie wymieszać z serową masą, tworząc nieregularny wzór na powierzchni nadzienia. Wlać wrzątek do połowy wysokości zewnętrznej, dużej formy i piec przez 1,5 – 2 godz. Po upływie połowy czasu pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika na 10 min, następnie zamknąć. Gdy ciasto się dopiecze wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzić ciasto w lodówce przez noc nie wyjmując go z tortownicy. Przed podaniem okroić nożem brzegi ciasta, żeby łatwo odeszły od formy, otworzyć tortownicę i przełożyć sernik na talerz lub paterę.

dodatkowe informacje:
Następnym razem upiekę zdecydowanie cieńszy spód :)

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze