Proste i urocze. Nie wiem dlaczego, ale to zdjęcie przypomniało mi o zbliżającym się magicznym okresie świąt. To tak jakby szczypta tej magii w przyspieszonym tempie trafiło na ten mały talerzyk... być może to za sprawą cudnych różowych perełek Wilton :) Całości, czego może nie widać, dopełniło subtelne muśnięcie pomarańczowego brokatowego żelu do ciast również firmy Wilton.
składniki:
2 jajka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/8 łyżeczki soli
65 g (1/3 szklanki) cukru
60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka startej skórki z cytryny
55 g masła
65 g cukier kryształ do dekoracji
do dekoracji:
żel do ciast, perełki, czekolada etc.
składniki:
2 jajka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/8 łyżeczki soli
65 g (1/3 szklanki) cukru
60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka startej skórki z cytryny
55 g masła
65 g cukier kryształ do dekoracji
do dekoracji:
żel do ciast, perełki, czekolada etc.
Do tego przepisu potrzeba dwóch dużych rączek i specjalnie zaproszonych na tę okazję dwóch małych rączek :) Przydadzą się również kolorowe, wesołe papilotki. W naszym przypadku w straszydła i duuuuużo cierpliwości. Z resztą zobaczcie sami. Od tamtej pory mała L. mówi, że będzie z mamą "pieć" :)
składniki:
1 / 2 szklanki sparzonych rodzynek
1 1/2 szklanki mąki
1 1/3 szklanki białego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 jajka
285ml dyni z puszki*
1 / 3 szklanki niesłodzonego musu lub trochę mniej soku jabłkowego
1/3 szklanki posiekanych dowolnych orzechów
*świeżą dynię pokroić z łupą na duże kawałki włożyć do garnka nadającego się do użycia w mikrofalówce, nastawić max. moc i dusić pod przykryciem 7-10 minut; po tym czasie łupka odchodzi z łatwością, odmierzyć dynię, można jeszcze poprawić blenderem jeśli chcemy mieć pure
składniki:
1 / 2 szklanki sparzonych rodzynek
1 1/2 szklanki mąki
1 1/3 szklanki białego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 jajka
285ml dyni z puszki*
1 / 3 szklanki niesłodzonego musu lub trochę mniej soku jabłkowego
1/3 szklanki posiekanych dowolnych orzechów
*świeżą dynię pokroić z łupą na duże kawałki włożyć do garnka nadającego się do użycia w mikrofalówce, nastawić max. moc i dusić pod przykryciem 7-10 minut; po tym czasie łupka odchodzi z łatwością, odmierzyć dynię, można jeszcze poprawić blenderem jeśli chcemy mieć pure
Zupę polecam tym, którzy lubią świeżą włoską kapustę. Mojemu N. zmiksowana przez słomkę nie za bardzo smakowała, ale to również za sprawą braku kiełbasy w miksie. Mi bardzo przypadła do gustu, choć jest to wariacja oryginalnego przepisu, w którym to specjalną włoską kiełbasę piecze się w piekarniku zamiast smażyć.
składniki:
300-400g wędzonej kiełbasy
2-4 ziemniaki, pokrojone na grube plasterki
3/4 szklanki posiekanej cebuli
6 plastrów boczku
1 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
2 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej
2 kostki rosołowe lub 2 łyżki vegety
1 l wody
1/3 szklanki gęstej śmietany
składniki:
300-400g wędzonej kiełbasy
2-4 ziemniaki, pokrojone na grube plasterki
3/4 szklanki posiekanej cebuli
6 plastrów boczku
1 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
2 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej
2 kostki rosołowe lub 2 łyżki vegety
1 l wody
1/3 szklanki gęstej śmietany
Nie spodziewałam się wiele po tej zupce, a tu miłe zaskoczenie. Mam trochę wyrzutów sumienia. Jedząc ją staram się nie myśleć ile w niej serków i co tak naprawdę jest w niej zdrowe, ale... kto z nas nie lubi czasami oddać się niezdrowej przyjemności ;) Najgorsze jest to, że także małej Li smakowała baardzo!
składniki:
3 serki topione np. Hochland bloczki
40-50dkg pieczarek
2 średnie marchewki
1 cebula
makaron
natka pietruszki
sól,pieprz,vegeta
sposób przygotowania:
Pieczarki,marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię,wszystko razem ma się lekko poddusić.
W między czasie gotujemy 1 litr wody i wrzucamy serki ( ja używam albo śmietankowych albo o smaku ementalera lub dwa śmietankowe i jeden pieczarkowy). Kiedy serki się już dokładnie rozpuszczą wrzucamy wszystko z patelni i zagotowujemy . Na koniec doprawiamy przyprawami i natką pietruszki.
Ugotowany makaron (najlepiej średnie nitki) wykładamy na talerz i zalewamy zupą.
Źródło: Wielkie Żarcie
składniki:
3 serki topione np. Hochland bloczki
40-50dkg pieczarek
2 średnie marchewki
1 cebula
makaron
natka pietruszki
sól,pieprz,vegeta
sposób przygotowania:
Pieczarki,marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię,wszystko razem ma się lekko poddusić.
W między czasie gotujemy 1 litr wody i wrzucamy serki ( ja używam albo śmietankowych albo o smaku ementalera lub dwa śmietankowe i jeden pieczarkowy). Kiedy serki się już dokładnie rozpuszczą wrzucamy wszystko z patelni i zagotowujemy . Na koniec doprawiamy przyprawami i natką pietruszki.
Ugotowany makaron (najlepiej średnie nitki) wykładamy na talerz i zalewamy zupą.
Źródło: Wielkie Żarcie
Smakowita, modyfikowalna w składnikach. Można do niej dodać praktycznie wszystkie warzywa po troszkę. Nie miałam pora, więc dodałam różyczki brokuł i też wyszło smacznie. Zapisuję, bo chcę jeszcze kiedyś powtórzyć ten przepis.
składniki:
2 udka z kurczaka
2 marchewki (w kostkę)
pietruszka
kawałeczek selera
3 średnie ziemniaki
kilka plastrów cukinii (jeśli jest)
czerwona cebula
szczypior
kilka łyżek zielonego groszku (mrożony lub z puszki) ew. fasolki szparagowej
2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
kawałek pora (ok.10 cm)
1-2 kostki bulionu z włoszczyzny
1 nieduża kiełbasa, np.śląska
sól, pieprz
majeranek, cząber
3 ziarna ziela ang.
liść laurowy
składniki:
2 udka z kurczaka
2 marchewki (w kostkę)
pietruszka
kawałeczek selera
3 średnie ziemniaki
kilka plastrów cukinii (jeśli jest)
czerwona cebula
szczypior
kilka łyżek zielonego groszku (mrożony lub z puszki) ew. fasolki szparagowej
2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
kawałek pora (ok.10 cm)
1-2 kostki bulionu z włoszczyzny
1 nieduża kiełbasa, np.śląska
sól, pieprz
majeranek, cząber
3 ziarna ziela ang.
liść laurowy