­
­
Od kuchni

Zuppa Toscana

wtorek, października 26, 2010
Zupę polecam tym, którzy lubią świeżą włoską kapustę. Mojemu N. zmiksowana przez słomkę nie za bardzo smakowała, ale to również za sprawą braku kiełbasy w miksie. Mi bardzo przypadła do gustu, choć jest to wariacja oryginalnego przepisu, w którym to specjalną włoską kiełbasę piecze się w piekarniku zamiast smażyć. składniki:300-400g wędzonej kiełbasy2-4 ziemniaki, pokrojone na grube plasterki3/4 szklanki posiekanej cebuli6 plastrów boczku1 1/2...

Continue Reading

  • Share:

Zupa pieczarkowa z serkami topionymi

czwartek, października 21, 2010
Nie spodziewałam się wiele po tej zupce, a tu miłe zaskoczenie. Mam trochę wyrzutów sumienia. Jedząc ją staram się nie myśleć ile w niej serków i co tak naprawdę jest w niej zdrowe, ale... kto z nas nie lubi czasami oddać się niezdrowej przyjemności ;) Najgorsze jest to, że także małej Li smakowała baardzo! składniki:3 serki topione np. Hochland bloczki40-50dkg pieczarek2 średnie marchewki1...

Continue Reading

  • Share:

Zupa jarzynowa na bogato

poniedziałek, października 18, 2010
Smakowita, modyfikowalna w składnikach. Można do niej dodać praktycznie wszystkie warzywa po troszkę. Nie miałam pora, więc dodałam różyczki brokuł i też wyszło smacznie. Zapisuję, bo chcę jeszcze kiedyś powtórzyć ten przepis. składniki:2 udka z kurczaka2 marchewki (w kostkę)pietruszkakawałeczek selera3 średnie ziemniakikilka plastrów cukinii (jeśli jest)czerwona cebulaszczypiorkilka łyżek zielonego groszku (mrożony lub z puszki) ew. fasolki szparagowej2-3 ząbki wyciśniętego czosnkukawałek pora (ok.10 cm)1-2...

Continue Reading

  • Share:

Kremowa zupa z kurczakiem i pieczarkami

wtorek, października 12, 2010
Zdjęcie może nie jest najlepsze, ale jakoś nie miałam wczoraj weny do focenia :) Gdybym tylko mogła zamieścić tu obłędny zapach tej zupki to z pewnością chcielibyście jej natychmiast spróbować. składniki:1 1/3 szklanki dzikiego ryżu*1kg kurczaka, pocięty na kawałki**7 szklanek wody1 szklanka posiekanego selera1 szklanka posiekanej cebuli2 łyżki oleju roślinnego1 szklanka pieczarek, w plasterkach2 łyżki vegety lub suszonych warzyw do bulionu3/4 łyżeczki białego...

Continue Reading

  • Share:

Przepyszna zupa ziemniaczana z szynką

poniedziałek, października 11, 2010
U nas na całego zaczął się festiwal zup, z których łatwo zrobić tzw. zupy kremy. Jest to warunek konieczny i wystarczający wszystkich obiadów, odkąd N. wyszedł ze szpitala po zadrutowaniu i usztywnieniu złamanej na karate żuchwy. Dlatego od tej pory przez najbliższe parę tygodni na moim blogu znajdziecie sycące i smakowite zupki. składniki:3 1/2 szklanki obranych i pokrojonych ziemniaki1/3 szklanki pokrojonego w kostkę...

Continue Reading

  • Share:

Dynia marynowana z musztardą i miodem

środa, października 06, 2010
Zdjęcia na razie nie zrobiłam, bo mój mąż złamał żuchwę obustronnie z przemieszczeniem na zajęciach karate. Niemniej słoiczek już po paru dniach otworzyłam i zaskoczył mnie miło smakiem. Dynia jak nie dynia - słodko-kwaśna. Zastanawiałam się do czego ją podam, a pierwszy słoik zjadłam solo na spółkęz Lilcią :)składniki:5-6 szklanek wody1 szklanka octu 10%8-10 łyżek cukru2 łyżki soliliście lauroweziele angielskie200-250 ml musztardy francuskiejsposób...

Continue Reading

  • Share: