Na temat tego dania powiem tylko tyle: mój N. dał mu 9/10 po zjedzeniu zamilkł i rozpłyną się w fotelu. Dlaczego? O to trzeba byłoby zapytać jego. Moim sekretem w tym przepisie był własnej roboty rosół z kurczaka, dzięki czemu mogła z czystym sumienie podać obiad mojej 1,5 rocznej córeczce. Źródło: Kamisskładniki:900 g cielęciny bez kości2 ząbki czosnku¼ łyżeczki Tymianku1 łyżka natki pietruszki500...
Drugie podejście do kopytek okazało się jeszcze bardziej udane. Podwójna porcja znikała na bieżąco prosto z rondla, więc na słowo musici mi uwierzyć, że wyszły cudnie miękkie. Źródło: autorska strona MM szlecioskładniki:450g ziemniaków2 łyżki płaskie kaszy manny2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej4 łyżki kopiaste zwykłej mąki1 jajko sposób przygotowania:Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną, obrać. Przecisnąć przez wyciskarkę, dodać mąkę ziemniaczaną i kaszkę oraz...
Zdarzają się mi dni, kiedy nic nie wychodzi i wydaje się jakby wszystko było przeciwko mnie. Parę tygodni temu miałam ochotę na smaczne precle, a z uwagi na ich obecność w książce "Dough" R. Bertineta postanowiłam skorzystać z przepisu i wykonać je własnoręcznie. Niestety coś musiało wyjść nie tak. Może drożdże miały za dobry dzień, może zegarek zwariował, a może w przepisie jest...
Bardzo smakowita propozycja obiadowa, która została wybrana przepisem roku 2009 na fotoprzepis.pl Trudno tu nawet mówić o autorstwie tej receptury, gdyż jest ich w sieci setki, a może i tysiące. Wszystkie podają mniej więcej te same składniki w różnych proporcjach z dodatkiem jakiejś szczególnej przyprawy. Ja dodałam niesamowicie smaczną mieszankę suszonych warzyw, którą widać na zdjęciu w postaci m. in. drobniutkich kawałków marchewki....
White cabbage and apples saladNie mogłam oprzeć się pokusie, by nie wypróbować wreszcie kompletu przystawek do Kitchen Aida. Na pierwszy ogień poszła szatkownica, choć tak bardzo chciałabym przetrzeć jakieś smakowite owoce. Niestety nie na wszystko mogę znaleźć czas, dlatego też wybrałam sałatkę, którą można przygotować z dnia na dzień.Przepis pochodzi z załączonej do miksera książki pt. "The ultimate mixer cookbook" autorstwa Kay Halsey.Klasyczna...
wg R. Bertinetaciasto:500g mąki chlebowej20g semoliny (opcjonalnie)15g świeżych drożdży10g soli50g oliwy z oliwek extra virgin320g wodynadzienie:100g suszonych pomidorków20 ząbków skarmelizowanego czosnkuduży pęk świeżej bazyliisposób przygotowania:Ze składników ciasta metodą Bertineta wyrobić gładkie i elastyczne, niezbyt luźne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę).Deskę oprószyć mąką. Przełożyć ciasto i za pomocą dłoni rozpłaszczyć w prostokąt wielkości 35x25cm....