­
­
Od kuchni

Śmietankowe scones i dobra lektura

poniedziałek, stycznia 25, 2010
Wczoraj zamówiłam kolejną książkę Bertineta zatytułowaną "Dough". Mam nadzieję, że będzie równie dobra, a nawet lepsza od "Crust". Byłam zaskoczona, bo po przeliczeniu kursu i przesyłki wyszło całkiem niedrogo - 70zł z przesyłką. Zatem nie uszczypnęło mnie to aż tak bardzo w (ostatnio prawie pustą) kieszeń. Mam nadzieję, że znajdę czas na kolejne wypieki i podzielę się wrażeniami z ich przygotowania oraz degustacji....

Continue Reading

  • Share:

Bajgle

niedziela, stycznia 24, 2010
Porcja na 12 sztuk300g ciasta zakwaszonego 550g mąki chlebowej10g soli20g miodu250g wodytrochę proszku do pieczenia (opcjonalnie)mak i sezam, do posypaniaolejTemperatura piekarnika 240C. Dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia posmarowanym delikatnie olejem.sposób przygotowania:Wymieszać ciasto, mąkę, sól, wodę, miód i drożdże. Gdy składniki się połączą przełożyć na deskę i wyrabiać metodą Bertineta aż będzie gładkie i elastyczne. Na koniec lekko oprószyć deskę mąką i uformować...

Continue Reading

  • Share:

Metoda Bertineta

sobota, stycznia 23, 2010
Pamiętam doskonale, że jeden z pierwszych wpisów na tym blogu dotyczył właśnie bajgli. Było to niecałe 3 lata temu, robiłam wtedy jeszcze zdjęcia starą komórką, a ich jakość nie dorastała do pięt dzisiejszym aparatom 2MPx. Ówczesne bajgle przypomniałam sobie wertując strony "Crust" Bertineta, na których znalazłam przepis na ten smakołyk. Z nadzieją, że i tym razem autor zaskoczy mnie chrupkością skórki i powalającym,...

Continue Reading

  • Share:

Chleb z ziarnami Bertineta

sobota, stycznia 23, 2010
W tym tygodniu przeszłam samą siebie i pobiłam nie jeden rekord wpisów z ubiegłych miesięcy :) Dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że wypróbowane przepisy utworzyły coś w rodzaju weekendowej piekarnii niż bloga kulinarnego z szerokim zakresem przepisów kuchni całego świata. Niemniej jednak przyznaję się po raz kolejny, że jestem zauroczona w książce "Crust" i na jakiś czas tak pozostanie. Porcja: 3 duże bochenkiskładniki:300g...

Continue Reading

  • Share:

Ciasto zakwaszone (R. Bertinet)

sobota, stycznia 23, 2010
Fermented white doughPorcja 900gskładniki:10g świeżych drożdży500g mąki chlebowej10g soli350g wodyZ podanych składników otrzymamy 900g ciasta. Do różnych przepisów będziemy potrzebować różnych ilości, w związku z czym pozostałą część możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni i używać do wypieków lub alternatywnie użyć jako bazę pod pizzę lub flamiche.sposób przygotowania:W mące rozetrzeć palcami rozkruszone drożdże. Dodać wodę, sól i wszystko wymieszać do momentu, aż...

Continue Reading

  • Share:

Mrzonki mrożonki

sobota, stycznia 23, 2010
Bywają dni, gdy nie mam na nic ochoty, a obiad musi być natychmiastowo. Zastanawiałam się w ogóle czy wypada poruszyć tu ten temat, ale idą za ciosem zapytam, jak często korzystacie z zamrożonych sklepowych dobrodziejstw? Odrazu przyznam, że u nas cały rok jest w zamrażace jakaś zapasowa porcja na wszelki wypadek, a już tym bardziej zimą.I tak się stało, że wczoraj przy okazji...

Continue Reading

  • Share: