Przepis zaczerpnięty z obiadowego pomysłu Małej Mi, która ostatnio inspiruje mnie swoimi kulinarnymi propozycjami za co jestem jej wdzięczna.
składniki:
filety z kurczaka
grzyby suszone - 2-3 szt.
pieczarki - 4-6 szt., pokrojone w kostkę
cebula
sos sojowo-grzybowy
olej
masło
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek
ser żółty
śmietana (opcjonalnie)
sposób przygotowania:
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i zamarynować w oleju z sosem sojowym lub (wskazane!) sojowo-grzybowym. - ok 15 min.
Grzyby suszone - najlepiej prawdziwki - pokruszyć na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem (nie więcej jak 1/3 szkl.) w miseczce, zostawić pod przykryciem na ok. 15 min.
Na patelni, na oleju z odrobiną masła, podsmażamy kurczaka na złocisto, wyjmujemy do osobnego naczynia.
Następni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę - i tak samo, zdejmujemy z patelni.
Podsmażamy pieczarki.
Gdy się zrumienią, dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Sos doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę czosnku i ostrej papryki. Sos zabielamy kilkoma łyżkami śmietany.
składniki:
filety z kurczaka
grzyby suszone - 2-3 szt.
pieczarki - 4-6 szt., pokrojone w kostkę
cebula
sos sojowo-grzybowy
olej
masło
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek
ser żółty
śmietana (opcjonalnie)
sposób przygotowania:
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i zamarynować w oleju z sosem sojowym lub (wskazane!) sojowo-grzybowym. - ok 15 min.
Grzyby suszone - najlepiej prawdziwki - pokruszyć na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem (nie więcej jak 1/3 szkl.) w miseczce, zostawić pod przykryciem na ok. 15 min.
Na patelni, na oleju z odrobiną masła, podsmażamy kurczaka na złocisto, wyjmujemy do osobnego naczynia.
Następni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę - i tak samo, zdejmujemy z patelni.
Podsmażamy pieczarki.
Gdy się zrumienią, dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Sos doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę czosnku i ostrej papryki. Sos zabielamy kilkoma łyżkami śmietany.
Trudno opanować te wszystkie ochy i achy na myśl o cieście, któro jest już historią. Przepis ten pochodzi z internetu i jak w przypadku większości z nich trudno jest doszukiwać się jednego prawowitego autora. Niemniej jednak zamieszczam go tutaj dla dobra całej pichcącej w kuchniach całego naszego kraju jak i zagranicą społeczności :-) Niewątpliwie jest to ciasto o wyważonym w swojej słodkości smaku.
ciasto biszkoptowe:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
1 L śmietany kremówki 30% lub 36%
2 śmietan-fixy dr Oetkera
2 łyżki cukru pudru
100g mlecznej czekolady
3 batony prince polo classic (lub Princessa) XXL
puszka brzoskwiń
wierzch:
galaretka brzoskwiniowa
sposób przygotowania:
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę.
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Dodać do ubitych jajek - po jednej łyżce delikatnie mieszając.
Wlać do blaszki 25x40 cm . Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwiń.
Ubic śmietanę. Dodać cukier i śmietan fixy.
Następnie dodac startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Wymieszać - najlepiej ręcznie.
Masę nałożyć na biszkopt.
Wierzch zalać dobrze tężejącą galaretką.
dodatkowe informacje:
Robiąc w tortownicy o średnicy ~30 cm zrobiłam biszkopt z połowy porcji.
Można eksperymentować, dodając inne owoce, galaretkę oraz Prince Polo.
W zależności od gęstości śmietany dodajemy więcej śmietan-fixów.
ciasto biszkoptowe:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
1 L śmietany kremówki 30% lub 36%
2 śmietan-fixy dr Oetkera
2 łyżki cukru pudru
100g mlecznej czekolady
3 batony prince polo classic (lub Princessa) XXL
puszka brzoskwiń
wierzch:
galaretka brzoskwiniowa
sposób przygotowania:
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę.
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Dodać do ubitych jajek - po jednej łyżce delikatnie mieszając.
Wlać do blaszki 25x40 cm . Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwiń.
Ubic śmietanę. Dodać cukier i śmietan fixy.
Następnie dodac startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Wymieszać - najlepiej ręcznie.
Masę nałożyć na biszkopt.
Wierzch zalać dobrze tężejącą galaretką.
dodatkowe informacje:
Robiąc w tortownicy o średnicy ~30 cm zrobiłam biszkopt z połowy porcji.
Można eksperymentować, dodając inne owoce, galaretkę oraz Prince Polo.
W zależności od gęstości śmietany dodajemy więcej śmietan-fixów.
Szybkie i - jak zapewnia Mała Mi - pyszne danie na codzienny obiad. Sądziłam, że kurczak już nigdy mnie nie zaskoczy, a tym bardziej przepis, do którego używa się pół szklanki ketczupu. "O zgrozo!" - myślę wtedy, ale z czystym sercem polecam tę wersję.
marynata do kurczaka
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1 / 2 łyżeczki pieprzy ziołowego
szczypta bazylii
szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne
Filety z piersi kurczaka lekko rozbić i marynować 20-30 min.
sos zbójnicki
1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej
kilka pieczarek w zalewie octowej (lub 2 duże świeże pieczarki)
1/2 szkl. keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody lub więcej
1 /2 łyżeczki majeranku
szczypta bazylii
szczypta słodkiej papryki
czosnek granulowany
szczypta pieprzu cayenne
pieprz czarny do smaku
3 łyżki oleju
masło
Na oleju z kawałkiem masła zeszklić pół drobno posiekanej cebuli wraz z majerankiem i szczyptą bazylii. Całość oprószyć mąką ziemniaczaną , wymieszać i rozprowadzić wodą. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 szkl keczupu i 1 łyżeczkę musztardy (nieczubatą). Wymieszać. Dodać szczyptę papryki słodkiej, szczyptę czosnku i pieprzu Cayenne. Doprawić czarnym pieprzem.
Do sosu dodać pokrojoną w kostkę paprykę i marynowane pieczarki w plasterkach.
Mięso pieczemy na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej, podajemy z ciepłym sosem.
Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami przyprawionymi w ulubiony sposób :-)
marynata do kurczaka
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1 / 2 łyżeczki pieprzy ziołowego
szczypta bazylii
szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne
Filety z piersi kurczaka lekko rozbić i marynować 20-30 min.
sos zbójnicki
1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej
kilka pieczarek w zalewie octowej (lub 2 duże świeże pieczarki)
1/2 szkl. keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody lub więcej
1 /2 łyżeczki majeranku
szczypta bazylii
szczypta słodkiej papryki
czosnek granulowany
szczypta pieprzu cayenne
pieprz czarny do smaku
3 łyżki oleju
masło
Na oleju z kawałkiem masła zeszklić pół drobno posiekanej cebuli wraz z majerankiem i szczyptą bazylii. Całość oprószyć mąką ziemniaczaną , wymieszać i rozprowadzić wodą. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 szkl keczupu i 1 łyżeczkę musztardy (nieczubatą). Wymieszać. Dodać szczyptę papryki słodkiej, szczyptę czosnku i pieprzu Cayenne. Doprawić czarnym pieprzem.
Do sosu dodać pokrojoną w kostkę paprykę i marynowane pieczarki w plasterkach.
Mięso pieczemy na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej, podajemy z ciepłym sosem.
Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami przyprawionymi w ulubiony sposób :-)
Inaczej pizzerki, czyli małe bułeczki o smaku pizzy z farszem kolorowym, doskonale nadające się na przekąskę lub drugie śniadanie.
ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1 szklanka wody,
płaska łyżeczka soli,
łyżka ziół prowansalskich,
łyżka czerwonej słodkiej papryki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
farsz:
czerwona papryka, średniej wielkości
spora cebula,
łyżka oleju,
3 duże pieczarki,
ok.150g ulubionej wędliny,
50-100g startego żółtego sera,
łyżka ziół prowansalskich,
5-6 łyżek ketchupu lub koncenratu pomidorowego,
sól i pieprz
sposób przygotowania
Drożdże wymieszać z mąką, ciepłą wodą, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy drobniutko pokrojoną wędlinę i pieczarki. Chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
3) Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży prostokąt, smarujemy go cały ketchupem lub koncentratem, pozostawiając tylko ok. pięciocentymetrowy margines na dłuższym boku. Na ketchup rozkładamy farsz, posypujemy go startym żółtym serem, ziołami prowansalskimi i zwijamy ciasno w roladę.
Następnie tniemy na 12 równych kawałków - najlepiej za pomoca noża z piłką jak do cięcia chleba. Pizzerki układamy na natłuszczonej blaszce lub do formy na muffinki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia możemy, choć nie musimy, dodatkowo posypać pizzerki serem.
ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1 szklanka wody,
płaska łyżeczka soli,
łyżka ziół prowansalskich,
łyżka czerwonej słodkiej papryki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
farsz:
czerwona papryka, średniej wielkości
spora cebula,
łyżka oleju,
3 duże pieczarki,
ok.150g ulubionej wędliny,
50-100g startego żółtego sera,
łyżka ziół prowansalskich,
5-6 łyżek ketchupu lub koncenratu pomidorowego,
sól i pieprz
sposób przygotowania
Drożdże wymieszać z mąką, ciepłą wodą, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy drobniutko pokrojoną wędlinę i pieczarki. Chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
3) Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży prostokąt, smarujemy go cały ketchupem lub koncentratem, pozostawiając tylko ok. pięciocentymetrowy margines na dłuższym boku. Na ketchup rozkładamy farsz, posypujemy go startym żółtym serem, ziołami prowansalskimi i zwijamy ciasno w roladę.
Następnie tniemy na 12 równych kawałków - najlepiej za pomoca noża z piłką jak do cięcia chleba. Pizzerki układamy na natłuszczonej blaszce lub do formy na muffinki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia możemy, choć nie musimy, dodatkowo posypać pizzerki serem.
Super alternetywa dla przebojowych Małgosimowych paluchów z kurczaka.
składniki
ok. 50-60 dag filetów z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, wyciśnięty lub posiekany
troszkę pieprzu
sól do smaku
Mięso pokroić w kawałki i zamarynować w powyższych składnikach przez 1h w lodówce.
Miseczka 1:
ok. 1 szklanka dobrej tartej bulki
troszkę pieprzu kajeńskiego
chlapka oleju
Oleju tyle, żeby po wymieszaniu panierka wyglądała jak wilgotny piasek.
Miseczka 2:
jajko + mleko
Piekarnik rozgrzać do 220 stp. C. Drobiowe kąski maczać najpierw w jajku, a następnie w panierce. Kłaść na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 15 minut.
składniki
ok. 50-60 dag filetów z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, wyciśnięty lub posiekany
troszkę pieprzu
sól do smaku
Mięso pokroić w kawałki i zamarynować w powyższych składnikach przez 1h w lodówce.
Miseczka 1:
ok. 1 szklanka dobrej tartej bulki
troszkę pieprzu kajeńskiego
chlapka oleju
Oleju tyle, żeby po wymieszaniu panierka wyglądała jak wilgotny piasek.
Miseczka 2:
jajko + mleko
Piekarnik rozgrzać do 220 stp. C. Drobiowe kąski maczać najpierw w jajku, a następnie w panierce. Kłaść na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 15 minut.