­
­
Od kuchni

O kurczę!

niedziela, sierpnia 19, 2007
Myślałam, że zwykły smażony kurczak nie może mnie już zaskoczyć. A jednak! Myliłam się. Jak tylko wpadła mi w ręcę książka "Kuchnia dalekowschodnia" Renate Faller zmieniłam zdanie. Na pierwszy ogień poszedł kurczak marynowany. Wspaniałe połączenie marynaty na 2-4 pojedyncze filety z kurczaka: 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu, sól, 1 łyżka ketczupu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki przyprawy...

Continue Reading

  • Share:

Drożdżowe bez drożdży

wtorek, sierpnia 14, 2007
W warkoczu z makiem i rodzynkami poza nieziemskim smakiem i zapachem nie byłoby nic szczególnego, gdyby nie to, że piecze się go bez użycia drożdży (pisząc "bez drożdży" mam na myśli takie instant w torebce lub świeże w kostce), a także bez proszku do pieczenia. Nic z tych rzeczy, chociaż nie do końca. W rzeczywistości ciasto nie rośnie samo z siebie. Pomagają mu...

Continue Reading

  • Share:

Zapiekanka makaronowa z indykiem i krewetkami

wtorek, sierpnia 14, 2007
Penne with shripms and chicken (1/2) Po prostu ugotowałam zapiekankę makaronową z kurczakiem (tu oryginalnie występował indyk) i krewetkami, choć zwolenniczką przepisów Pascala nie jestem, to zdarza mi się czasami zaglądnąć na jego stronę w poszukiwaniu czegoś, co odmieni mój stosunek do jego kuchni. Dzisiaj prawie się udało. Prawie, ponieważ wszystkim smakowało oprócz mnie. Po zjedzeniu doszłam do wniosku, że niepotrzebnie zrobiłam 0,5l...

Continue Reading

  • Share:

Sałatka ze szparagówki

sobota, sierpnia 11, 2007
Znakomita solo, jak i w towaarzystwie smażonej rybki. Przepis na nią znalazłam niedawno na Wielkim Żarciu. Nie zastanawiając się długo, bo w lodówce zalegało 1,5kg fasolki szparagowej, zabrałam się do pracy.składniki:2kg czerwonych pomidorów2 kg fasolki szparagowej (szerokiej, żółtej tzw.egipskiej )1 kg marchwi1 kg cebuliduży pęczek zielonej pietruszki3 łyżki cukru5 -6 łyżek octu2 łyżki soliliść laurowy, ziele angielskie (ok. 3 listki i 10 ziarenek...

Continue Reading

  • Share:

Naleśniki z płatkami owsianymi

sobota, sierpnia 11, 2007
Przepis pochodzi z książki "Owocowe naleśniki" Sabine Fabke. Naleśniki wychodzą puszyste i delikatne przez co trochę trudne do odwracania, ale wprawna ręka znakomicie sobie z nimi poradzi. Można jest smażyć w pełnym patelniowym rozmiarze lub jako małe okrągłe placuszki. na 4 porcjeskładniki:150g płatków owsianych 50g mąki pszennej typu 10502 łyżeczki proszku do pieczeniakszczypta soli4 jajka, osobno żółtka i białka1/2 l mleka60g masła lub...

Continue Reading

  • Share:

Nowe przydasie

sobota, sierpnia 11, 2007
Zupełnie spontaniczny wybór padł na te przydasie podczas ostatniej wizyty w Duce. A wcześniej wypatrzyłam podobne, lecz w powalające i jednocześnie zabijającej cenie, na Allegro (łyżeczki i kubeczki). To zdumiewające ile ludzi są w stanie zapłacić za coś, czego używa Pascal albo Nigella i ma napisane Kitchenaid. Dla porównania w Duce miarki kubeczki kosztują ok. 20zł a łyżeczki ok. 15zł.   Miarki kubeczkowe...

Continue Reading

  • Share: