



Dwa dni temu postanowiłam trzeci raz (i narazie ostatni) nastawić pain de campagne rustique z odłożonego chefu. Tym razem nie odłożyłam już kolejnego kawałka do następnego pieczenia, ponieważ chcę wypróbować inne przepisy, a zaczątków chlebowych w lodówce miałabym bardzo wiele. Przy okazji formowania ciasta kolejny raz sprawdzałam metodę "składania" (czy jak kto woli zwijania), a po wyrośnięciu wypróbowałam wskazówkę nacinania ciasta ząbkowanym nożem, co narazie obok bardzo ostrej żyletki wspaniale się sprawdza.
Aż żal jest się rozstawać z tym przepisem na dłużej tym bardziej, że moje zakwasowe perypetie to niekończąca się (ostatnio) historia. Już czwarty raz nastawiłam zakwas z nadzieją, że będzie rósł zdrowo. Tymczasem w dowód wdzięczności uśmiech bochenka - bezcenne :-)

Najbardziej niepokoiła mnie obecność dużej ilości jabłek, za któymi w sałatkach nie przepadam i z reguły nie dodaję. Tym razem coś powiedziało mi - spróbuj, i tak się stało, że jabłka również dodałam. Pierwszy otwarty słoiczek już zadebiutował. Coś jeszcze nie tak wyczuwałam w smaku, ale ogólnie jestem zadowolona. Może to przez jabłka?!
To danie mnie po prostu uwiodło zarówno prostotą jak i smakiem. Może niektórzy kręcili nosami, że jest zbyt pomarańczowe, że marchewka i wogóle, ale dla mnie to coś idealnego, na co niekiedy będę miała straszliwą ochotę :-) Dlatego ośmielę się zamieścić tu ku pamięci przepis leminy.
składniki:
piersi z kurczaka
marchewka
kwaśna śmietana
trochę mąki
przyprawy i zioła wg uznania
sposób przygotowania:
1. Filety lekko ubijamy tak, aby powstały kotlety.
2. Mąkę, sól, pieprz, paprykę, zioła mieszamy i panierujemy w tym filety. Po czym siup na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy po obu stronach do zarumienienia.
3. Dodajemy śmietanę, mieszamy i chwilę dusimy.
4. Marchew kroimy wg upodobania w kostkę lub słupki (jak najdrobniej). Dodajemy pokrojoną marechewkę i wszystko dusimy jeszcze 30-45 minut (lub do momentu aż marchewka będzie miękka) przewracając filety co pewien czas. Można nie przykrywać, aby śmietana odparowała i zrobił się gęstszy sos.
5. Sos oczywiście doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami.

piersi z kurczaka
marchewka
kwaśna śmietana
trochę mąki
przyprawy i zioła wg uznania
sposób przygotowania:
1. Filety lekko ubijamy tak, aby powstały kotlety.
2. Mąkę, sól, pieprz, paprykę, zioła mieszamy i panierujemy w tym filety. Po czym siup na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy po obu stronach do zarumienienia.
3. Dodajemy śmietanę, mieszamy i chwilę dusimy.
4. Marchew kroimy wg upodobania w kostkę lub słupki (jak najdrobniej). Dodajemy pokrojoną marechewkę i wszystko dusimy jeszcze 30-45 minut (lub do momentu aż marchewka będzie miękka) przewracając filety co pewien czas. Można nie przykrywać, aby śmietana odparowała i zrobił się gęstszy sos.
5. Sos oczywiście doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami.