­
­
Od kuchni

Najprawdopodobniej...

środa, kwietnia 25, 2007
jutro kupimy cyfrówkę. Nareszcie będę mogła pobawić się w robienie dobrych i dużych zdjęć. Na razie, żeby nie zapeszać nie powiem, co gdzie i jak. Mogę zdradzić, że ma być to baardzo dobry, jak na naszą kieszeń aparacik. PS. Kupno związane jest po części z tym, że od czerwca zaczynamy pracę w branży unijnej. Będziemy fotografować zboże do końca sierpnia. Tak więc pszenice...

Continue Reading

  • Share:

Jak mus to mus

niedziela, kwietnia 22, 2007
Przeglądając wiele stron poświęconych gotowaniu, często natrafiam na coś, co odrazu skłania mnie do wypróbowania tego przepisu. Tak właśnie było z musem Donny Hay. W oryginalnym przepisie użyte były borówki, jednak z braku tych owoców zastąpiłam je malinami. I choć były one mrożone w kuchni zawiało latem. Mmmmm... Cóż za słodka przyjemność! Na koniec dodam, że receptura została zamieszczona w jednej z jej...

Continue Reading

  • Share:

Pierogi ruskie

niedziela, kwietnia 22, 2007
Ostatnio zrobiło się u nas bardzo pierogowo. I tak najpierw pierożki z kurczakiem, a teraz tradycyjne pierogi ruskie, które miałam okazję robić pierwszy raz w życiu. Do tego miałam trzech jurorów - moje Kochanie, jego brata i jego mamę. Sam skład jury zmusił mnie do wytężenia sił po to, aby wypaść jak najlepiej :-)   I tak dokonałam fuzji przepisu na ciasto Bajaderki...

Continue Reading

  • Share:

Kulinarna podróż do Indii

czwartek, kwietnia 19, 2007
Lubię gotować z N. Uważam, że ten, kto powiedział, że wspólne gotowanie zbliża ludzi miał absolutną rację. To dzięki gotowaniu odnaleźliśmy wspólne hobby. Teraz wiem, co będzie smakowało N. i co zrobić na obiad, żeby go mile zaskoczyć. Dziś zaskoczenie wyraziły trzy słowa: to jest pyszne!Co mu tak posmakowało? Po pierwsze słodko-kwaśny kurczak podany przez Iwcię. Dodał nawet: "coś czuję, że będziemy to...

Continue Reading

  • Share:

Domowe chrupanie na śniadanie

czwartek, kwietnia 19, 2007
Zrobienie domowych chipsów ziemniaczanych wcale nie jest takie trudne! Wystarczy pokroić 2 lub więcej ziemniaków na baaardzo cieniutkie plasterki, doprawić je do smaku np. solą i/lub papryką w proszku, a następnie ułożyć na bardzo delikatnie spryskanej powierzchni (u mnie był to papier do pieczenia, który wytrzymuje 250C w piekarniku!) i włożyć do mikrofalówki na 5-7 minut nastawiając dużą moc (u mnie to 1000W)....

Continue Reading

  • Share:

Biały z San Francisco

środa, kwietnia 18, 2007
Ten chlebek kiedyś na stałe gościł w naszym menu i był nieodłączną częścią każdego dnia. Z nim też wiążę swoje pierwsze wspomnienia i kroki w pieczeniu pieczywa na zakwasie. Jednak dopiero teraz zdałam sobie sprawę na czym polegał mój błąd w postępowaniu z zakwasem żytnim. Tak mi się wydaje, że wiem. Przyczyny doszukałam się w braku odpowiedniego zakwaszania ciasta. Być może wyraziłam się...

Continue Reading

  • Share: