Aromatyczna zupa krem z pieczonej dyni

piątek, października 12, 2012


Mniamuśne odkrycie dzisiejszego dnia! Długo szukałam pomysłu na wykorzystanie pozostałej dyni hokaido, która została mi po curry przygotowanym z przepisu shinju. Postanowiłam, że jeszcze raz spróbuję przygotować zupę krem, w których totalnie zakochałam się podczas urlopu we Włoszech. Obojętnie czy była to zupa krem z cukinii, czy zupa krem z fasoli - były pyszne!

Stare przepisy w segregatorze nie przekonały mnie do powtórki. Pora przyszła na google i polską część kulinarnego świata internetu. Niestety i tu nic mnie nie uwiodło :) Wybór padł na portal allrecipes.com Po modyfikacji na polskie warunki wyszła przepyszna, niezwykle aromatyczne - czego mi zawsze w zupach krem brakowało - nieco ostra zupka dyniowa. Po prostu poezja, pod warunkiem, że lubi się takie klimaty!

składniki:
1 łyżka nasion kolendry
2 łyżeczki nasion kuminu
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka nasion kminku
1/2 łyżeczki zgniecionej ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, grubo zmielony
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia dynia, dałam 1.5 dyni hokaido
2-4 ziemniaki
1 duża cebula, posiekana
1 1/2 litra bulionu z kurczaka, może być z kostki wg proporcji

sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

W moździerzu lub młynku rozgnieć kolendrę, kumin, oregano, koper, paprykę, sól i pieprz . Następnie dodaj czosnek i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj z przyprawami uzyskując coś w rodzaju pasty.

Umyj dynię i pokrój w 5cm półplastry usuwając przy okazji nasiona. Używając dynię hokaido nie usuwała skórki, gdyż po pieczeniu łatwo można ją było oddzielić.

Obrać ziemniaki i pokroić na ćwiartki. Wysmarować dokładnie dynię i ziemniaki przygotowaną pastą z przyprawami, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Pieczenie dyni


Piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut, aż do miękkości. Najlepiej do momentu, gdy najcieńsze plastry zaczną się robić na krawędziach lekko czarne.

Tymczasem, w garnku na średnim ogniu zeszklij posiekaną cebulę w pozostałej 1 łyżce oliwy z oliwek.

Upieczoną i przestudzoną dynię i ziemniaki podziel na mniejsze kawałki, usuń z dyni skórkę. Dynię i ziemniaki wraz z przyprawami z pieczenia przełóż do blendera i zmiksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji dodając przy tym bulion.
Pamiętaj, aby zeskrobać z naczynia pozostałe przyprawy i dodaj je także do blendera razem z dynią i ziemniakami.
Jeśli dużo przypraw przykleiło się do powierzchni naczynia podczas pieczenia możesz je podgrzać dolewając bulionu. Dzięki temu odzyskamy przyprawy i dodamy je do zmiksowania.

Wlać puree z warzyw do garnka z cebulą. Dodać tyle dodatkowego bulionu z kurczaka ile potrzeba do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Podawać ze śmietaną, liskami bazylii albo podsmażonym bekonem.

Smacznego!

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze