Kilka miesięcy temu w mojej kuchni zagościł na stałe olej Carotino. Olej, który zwrócił moją uwagę, gdy poszukiwałam zdrowego dodatku do kaszki Lilianki.
Carotino to smaczny, naturalny, wolny od cholesterolu i modyfikowanych genetycznie składników olej o szerokim zastosowaniu, bogaty w zdrowe jednonienasycone kwasy.
To właśnie dzięki niemu placuszki mają taki słoneczny, pomarańczowy kolor i nie jest to żaden fotomontaż czy też poprawka w programie graficznym. Do tego placki wydają się lżejsze po usmażeniu.
składniki:
6 średnich ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
łyżeczkę soli, cukier
olej Carotino do smażenia
śmietana
1 jajko
pół szklanki mąki
sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na drobnej tarce.
2. Dodajemy sól, jajko, mąkę i mieszamy.
3. Na rozgrzany olej Carotino wlewamy masę łyżką. Smażymy do zarumienieniu z obu stron.
4. Podawać wg uznania. Na słodko - polane placki śmietanką i obsypane cukrem lub dowolnym sosem.
Źródło przepisu: gotowanie.onet.pl
dodatkowe informacje:
Olej Carotino to unikalna mieszanka oleju z owoców czerwonej palmy i oleju z kanoli naturalnie bogata w przeciwutleniacze - prowitaminę A (alfa- i beta-karoten), naturalną witaminę E oraz w niezbędne dla organizmu kwasy tłuszczowe - Omega-3 i Omega-6, likopen i koenzym Q10. Carotino nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani konserwantów i jest wolny od tłuszczów, które mogą zwiększać poziom „złego” cholesterolu.
Stosować można do pieczenia, smażenia czy też jako dresing do sałatek.
Inspirujące przepisy z tym olejem znajdziecie na stronie producenta: Carotino
0 komentarze