Whole grain wheat bread

środa, stycznia 21, 2009

Przepis pochodzi z książki dołączanej do mikserów KitchenAid. Widoczny na zdjęciu bochenek piekłam z połowy podanych poniżej proporcji składników. Jest to prosty i zawsze udający się chleb na drożdżach idealny jako pierwsza przygoda z domowym wyrobem chleba.

składniki:
1/3 kubka + 1 łyżka (95 ml) brązowego cukru
2 kubki (475 ml) ciepłej wody
2 op. suszonych drożdży, można mniej
5-6 kubki (1,2-1,5 litra) mąki pełnoziarnistej pszennej, ja dałam typ 1100
3/4 kubka (175 ml) mleka w proszku
2 łyżeczki soli (10 ml), ja dałam nieco więcej
1/3 kubka (80 ml) oliwy.

KA-whole-grain-wheat-bread-preparing

sposób przygotowania:
Do kubka wsypać 1 lyżkę cukru, wlać trochę wody i wsypać drożdże. Rozmieszać i odstawić na kilka minut. Do dzierży miksera wsypać 4 szklanki mąki, resztę cukru i sól. Zamieszać hakiem kilkanaście sekund na najmniejszych obrotach. Dodać drożdże oraz oliwę, a następnie przełączyć na 2 bieg. Dodawać po 1/2 pół kubka mąki i wlewać po trochu wody aż do wyczerpania składnikow. Gdy wszystko się połączy zarabiać jeszcze około 2 minuty i wyłączyć.
Przykryć miskę i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyciągnać, odgazować, uformować i przełożyć do keksówki lub podzielić na dwa mniejsze bochenki.Przykryć i zostawić ponownie na około 1 godzinę. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem i ponacinać. Wsadzić do pieca nagrzanego do teperatury 200C. Po 15 minutach zmniejszyć do 180C i piec jeszcze 20-30 minut.

KA-whole-grain-wheat-bread

  • Share:

You Might Also Like

5 komentarze

  1. OJEJ!
    Ta biel z pierwszego zdjęcia...
    Ten chleb! Boskie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaaa... zaszalałam dzisiaj, a Mała tak dokazywała, że mam sobie zamiar strzelić w łeb :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny chleb! Ja jeszcze nic nie pieklam z tej ksiazki, a moze powinnam? ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń