składniki
2 szklanki pieczonego lub gotowanego kurczak, pokrojony w kawałki
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
czerwona i zielona papryka, obie pokrojone w kostkę
1 mała cebula
2 duże posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki sosu Tabasco
1/8 szklanki sosu sojowego
1 łyżka sherry lub sake
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki octu ryżowego
3/4 szklanki rosołu z kurczaka
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
1/2 łyżka nasion sezamu (opcjonalnie)
2 zielone posiekane cebulki
sposób przygotowania
Na sporej patelni podsmażyć paprykę, cebulę, czosnek i imbir.
Dodać przyprawy, rosół i posypać maką ziemniaczaną.
Podgrzać mieszając i gotować przez chwilę, aż sos zgęstenie. Wymieszać z mięsem i ryżem.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180ºC przez 10-15 minut.
Wyjąć z piekarnika i posypać posiekanymi orzechami, sezamem i zieloną cebulką.
Podawac z surówką lub zieloną sałatą z imbirowym vinaigrette.
dodatkowe informacje
Można inne warzywa - brokuly, cukinie itp.
2 szklanki pieczonego lub gotowanego kurczak, pokrojony w kawałki
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
czerwona i zielona papryka, obie pokrojone w kostkę
1 mała cebula
2 duże posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki sosu Tabasco
1/8 szklanki sosu sojowego
1 łyżka sherry lub sake
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki octu ryżowego
3/4 szklanki rosołu z kurczaka
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
1/2 łyżka nasion sezamu (opcjonalnie)
2 zielone posiekane cebulki
sposób przygotowania
Na sporej patelni podsmażyć paprykę, cebulę, czosnek i imbir.
Dodać przyprawy, rosół i posypać maką ziemniaczaną.
Podgrzać mieszając i gotować przez chwilę, aż sos zgęstenie. Wymieszać z mięsem i ryżem.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180ºC przez 10-15 minut.
Wyjąć z piekarnika i posypać posiekanymi orzechami, sezamem i zieloną cebulką.
Podawac z surówką lub zieloną sałatą z imbirowym vinaigrette.
dodatkowe informacje
Można inne warzywa - brokuly, cukinie itp.
3 komentarze
A mnie najbardziejzaintrygował imbirowy vinaigrette, jak go robisz, Olu?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam panie :)
A o to już trzeba zapytać bajaderki :-)
OdpowiedzUsuńdoskonała inspiracja, pyszny przepis...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam