Ryżowa zapiekanka w stylu Szechuan

niedziela, stycznia 11, 2009


składniki
2 szklanki pieczonego lub gotowanego kurczak, pokrojony w kawałki
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
czerwona i zielona papryka, obie pokrojone w kostkę
1 mała cebula
2 duże posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki sosu Tabasco
1/8 szklanki sosu sojowego
1 łyżka sherry lub sake
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki octu ryżowego
3/4 szklanki rosołu z kurczaka

2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
1/2 łyżka nasion sezamu (opcjonalnie)
2 zielone posiekane cebulki

sposób przygotowania
Na sporej patelni podsmażyć paprykę, cebulę, czosnek i imbir.

Dodać przyprawy, rosół i posypać maką ziemniaczaną.

Podgrzać mieszając i gotować przez chwilę, aż sos zgęstenie. Wymieszać z mięsem i ryżem.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180ºC przez 10-15 minut.

Wyjąć z piekarnika i posypać posiekanymi orzechami, sezamem i zieloną cebulką.

Podawac z surówką lub zieloną sałatą z imbirowym vinaigrette.

dodatkowe informacje
Można inne warzywa - brokuly, cukinie itp.

  • Share:

You Might Also Like

3 komentarze

  1. A mnie najbardziejzaintrygował imbirowy vinaigrette, jak go robisz, Olu?

    pozdrawiam panie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A o to już trzeba zapytać bajaderki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonała inspiracja, pyszny przepis...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń