Wczoraj dostałam paczuszkę z długo wyczekiwanymi "przydasiami". O wszystkich po kolei będę na bierząco pisać. Dodam tylko, że w przesyłce znalazły się produkty Wilton oraz noże Friskars, o których to chcę dziś napisać.
Po pierwsze noże zostały zakupione na życzenie N., bo to on w domu stoi na straży ostrości noży, krojenia składników i to on przywiązuje do nich największą wagę. Ja lubię jak nóż nie jest za tępy i już :)
Mimo to byłam bardzo mile zaskoczona przede wszystkim i po pierwsze ich lekkością. Nie przesadną, ale też nie są męcząco ciężkie jak mój dotychczasowy nóż, który mógłby parę gramów zrzucić. Do kuchennego arsenału broni nożówej dołączył nóż szefa kuchni i nóż azjatycki do siekania.
Po pierwsze noże zostały zakupione na życzenie N., bo to on w domu stoi na straży ostrości noży, krojenia składników i to on przywiązuje do nich największą wagę. Ja lubię jak nóż nie jest za tępy i już :)
Mimo to byłam bardzo mile zaskoczona przede wszystkim i po pierwsze ich lekkością. Nie przesadną, ale też nie są męcząco ciężkie jak mój dotychczasowy nóż, który mógłby parę gramów zrzucić. Do kuchennego arsenału broni nożówej dołączył nóż szefa kuchni i nóż azjatycki do siekania.
Pina Colada Cheesecake With Coco-Nut Crust
Po krótce napiszę, że jestem wiosennie chora. Wczoraj złapałam jakieś przeziębienie i dziś ledwo oddycham. Wrzucam więc przepis na coś, co poprawia wiosną (i nie tylko) humor :)
składniki na 12 babeczek:
250g mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki cukru
2 szczypty soli
100g wiórków czekoladowych lub posiekanej czekolady
30g wiórków kokosowych
1 duże jajko
80ml neutralnego oleju roślinnego lub płynnego masła
200ml mleka
1-2 łyżki rumu (wg uznania)
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Wymieszać mąkę, proszek, sól, cukier, czekoladę oraz wiórka kokosowe w misce średniej wielkości.
W oddzielnej misce roztrzepać jajko i wymieszać je z olejem oraz mlekiem.
Wlać płynne składniki (olej, mleko, jajko) do miski z suchymi składnikami, stale mieszając. Mieszać do momentu, gdy składniki połączą się w ciasto, ale nadal widoczne będą drobne grudki.
Pina Colada Cheesecake With Coco-Nut Crust
O ile przepisów na sernik jest tysiące, tak ten zasługuje na uwagę dzięki swojej egzotycznej wyjątkowości. Pyszny i kaloryczny, ale o tym drugim staram się zapomnieć :) Ach...
składniki - spód:
4 1/2 - 6 1/16 łyżeczki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka płatków kokosowych (mogą być wiórka)
1 szklanka posiekanych drobno lub zmielonych orzechów brazylijskich (mogą być laskowe)
1/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki masła, stopionego, schłodzona do temperatury pokojowej
składniki - ser:
1kg sera do serników
3/4 szklanki niesłodzonych odsączonych zgnieciony ananasów z puszki
1/2 szklanki soku z ananasów
1/3 szklanki rumu kokosowego
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 1/2 filiżanki cukru,
4 duże jaja w temperaturze pokojowej,
Parę dni temu otrzymałam nową książkę "Artisan Bread in Five Minutes a Day" autorstwa Jeff Hertzberg i Zoë François, która miała zburzyć moje dotychczasowe poglądy na temat pieczenia chleba. Autorzy obiecują, że czas jaki poświęcimy na przygotowanie chleba to tylko 5 minut dziennie, a z jednej wystarczająco dużej porcji możemy wypiekać kolejne bochenki nawet przez tydzień. Poza tym zapominamy o wyrabianiu ciasta i formowaniu bochenków. Ciekawe, czyż nie? Nie czekając postanowiłam wypróbować jeden z ciekawszych przepisów.
Limpa to słowo pochodzące z języka szwedzkiego oznaczające w wolnym tłumaczeniu bochenek. To tradycyjny chlebek z mąki żytniej z dodatkiem anyżu, melasy oraz skórki pomarańczy. W tej wersji nieco inny.
Limpa
składniki:
3 kubki letniej wody
1 1/2 łyżki drożdży instant (2 opakowania)
2 1/2 łyżki soli
1/2 szklanki miodu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren anyżu
1 łyżeczki mielonego kardamonu
1 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
1 kubek mąki żytniej
5 1/2 kubków zwykłej mąki pszennej
mąka kukurydziana do podsypania
Do dekoracji każdego bochenka (opcjonalnie):
1/4 łyżeczki mielonego anyż, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 1/2 łyżeczki cukru
sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać drożdże, sól, miód, przyprawy, skórkę pomarańczy z wodą.
Dodać suche składniki. Wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem tylko do momentu, gdy mąka "wchłonie się" w mokre składniki. Inaczej mówiąc tylko do momentu połączenia składników, gdy nie będzie już suchych grudek mąki.
Przykryć (nie za szczelnie) i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny (u mnie to trwało zdecydowanie dłużej), aż ciasto urośnie i zapadnie po środku lub gdy wierzch ciasta spłaszczy się.
Ciasto może być użyte bezpośrednio po wyrośnięciu lub włożone do lodówki i użyte w ciągu następnych 7 dni.
W dniu wypieku: oprószyć ciasto mąką. Podzielić na kawałki, dodatkowo oprószyć je mąką i szybko uformować bochenki poprzez naciąganie ciasta z czterech stron od spodu do góry i sklejaniu ich na górze. Położyć złączeniem do dołu na oprószonej mąką kukurydzianej deseczce, za pomocą której wsuniemy bochenek do piekarnika. Odstawić bez przykrycia do wyrośnięcia na 40 minut.
20 minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik z kamieniem do 190 stopni Celsjusza. Na najniższym poziomie umieszczamy blachę, na której przed samym włożenie wkładamy naczynie żaroodporne z 1 szklanką ciepłej wody.
Nacinamy chleb, posypujemy opcjonalnie przyprawami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
dodatkowe informacje:
W tym chlebku skórka nie jest chrupka ze względu na dodatek miodu.
Limpa to słowo pochodzące z języka szwedzkiego oznaczające w wolnym tłumaczeniu bochenek. To tradycyjny chlebek z mąki żytniej z dodatkiem anyżu, melasy oraz skórki pomarańczy. W tej wersji nieco inny.
Limpa
składniki:
3 kubki letniej wody
1 1/2 łyżki drożdży instant (2 opakowania)
2 1/2 łyżki soli
1/2 szklanki miodu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren anyżu
1 łyżeczki mielonego kardamonu
1 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
1 kubek mąki żytniej
5 1/2 kubków zwykłej mąki pszennej
mąka kukurydziana do podsypania
Do dekoracji każdego bochenka (opcjonalnie):
1/4 łyżeczki mielonego anyż, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 1/2 łyżeczki cukru
sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać drożdże, sól, miód, przyprawy, skórkę pomarańczy z wodą.
Dodać suche składniki. Wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem tylko do momentu, gdy mąka "wchłonie się" w mokre składniki. Inaczej mówiąc tylko do momentu połączenia składników, gdy nie będzie już suchych grudek mąki.
Przykryć (nie za szczelnie) i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny (u mnie to trwało zdecydowanie dłużej), aż ciasto urośnie i zapadnie po środku lub gdy wierzch ciasta spłaszczy się.
Ciasto może być użyte bezpośrednio po wyrośnięciu lub włożone do lodówki i użyte w ciągu następnych 7 dni.
W dniu wypieku: oprószyć ciasto mąką. Podzielić na kawałki, dodatkowo oprószyć je mąką i szybko uformować bochenki poprzez naciąganie ciasta z czterech stron od spodu do góry i sklejaniu ich na górze. Położyć złączeniem do dołu na oprószonej mąką kukurydzianej deseczce, za pomocą której wsuniemy bochenek do piekarnika. Odstawić bez przykrycia do wyrośnięcia na 40 minut.
20 minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik z kamieniem do 190 stopni Celsjusza. Na najniższym poziomie umieszczamy blachę, na której przed samym włożenie wkładamy naczynie żaroodporne z 1 szklanką ciepłej wody.
Nacinamy chleb, posypujemy opcjonalnie przyprawami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
dodatkowe informacje:
W tym chlebku skórka nie jest chrupka ze względu na dodatek miodu.
Wczoraj mieszkanie rozgrzewał piekarnik i kamień do pizzy, a całości dopełniał (późnym wieczorem) zapach pieczonej, świeżutkiej, domowej pizzy. Niestety nadal uważam przepis P. Reinharta za najlepszy, choć propozycja Richarda wcale nie jest taka zła. Po pierwsze nadaje się do przygotowania i zjedzenia w ten sam dzień. Przygotowanie ciasta jest szybkie, a czas wyrastania to tylko 1 godzina w trakcie której można przygotować spokojnie sos pomidorowy, zetrzeć ser i pokroić pozostałe składniki.
Porcja: 3 pizze
składniki:
15g drożdży
500g włoskiej mąki do pizzy lub zwykłej bogatej w białko
10g soli
50g oliwy z oliwek
320g wody
mąka kukurydziana do podsypywania
przybory:
kamień do pizzy
sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć i lekko wetrzeć opuszkami palców w mąkę tak, jakbyś robili drożdżowe okruszki. Dodać sól, oliwę oraz wodę. Wyrobić ciasto w mikserze lub stosując się do wskazówek R. Bertineta.
Porcja: 3 pizze
składniki:
15g drożdży
500g włoskiej mąki do pizzy lub zwykłej bogatej w białko
10g soli
50g oliwy z oliwek
320g wody
mąka kukurydziana do podsypywania
przybory:
kamień do pizzy
sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć i lekko wetrzeć opuszkami palców w mąkę tak, jakbyś robili drożdżowe okruszki. Dodać sól, oliwę oraz wodę. Wyrobić ciasto w mikserze lub stosując się do wskazówek R. Bertineta.