Ulubiony, a zarazem najprostszy i szybki chleb, który mogłabym robić każdego dnia i chyba nigdy by mi się nie znudził. Kochamy go za smak, świeżość i chrupiącą skórkę, a także za niedbały sposób przygotowania. W smaku bardzo przypomina chleby na skomplikowanym starterze, a nawet zakwasie. Podobnie jak przepis na bagietkę ten również pochodzi z książki Artisan Bread in Five Minutes a Day. Tam...









Powolutku ochładza się, a wakacje dobiegają końca. Czuję, że już czas nieco podsumować pierwsze lato z naszymi grządkami. Co prawda jeszcze wiele się tam dzieje i mam nadzieję, że pogoda dopisze, ale już teraz mamy za sobą niewielki bagaż doświadczeń związany z własną malutką, przydomową uprawą. Dziś nie wyobrażam sobie naszego ogrodu bez własnoręcznie wykonanych duuuużych "doniczek". Tak z przekąsem nazywają je złośliwi,...






...czyli spełnianie życzenia urodzinowego dużej L. Rainbowdash - ulubiona bohaterka z bajki My Little Pony - jako temat przewodni następnego tortu wybrany był już rok temu po torcie z jednorożcem, jednak dokładna wizja powstawała powolutku wieczorami po przeglądnięciu bardzo wielu przepisów, inspirujących zdjęć i cukierniczych tutoriali na tydzień przed imprezą urodzinową. I tak powstało poniższe cudo z połączenia kilku inspirujących pomysłów. Najpierw jednak...







Pierwsze próba ciastek na patyku, czyli popularnych cake pops była dla mnie nie lada wyzwaniem. Setki pomysłów - łatwiejszych i trudniejszy. Mnóstwo kształtów i sposobów dekoracji. Po przeglądnięciu wielu przepisów w sieci, a także szukając informacji u źródła, czyli u znanej Bakerelli, która jako pierwsza przygotowała tego typu słodkości miałam mętlik w głowie. Zaopatrzona w niezbędne rzeczy postanowiłam przystąpić do dzieła! Wybrałam cake...





Nasze ulubione w sezonie, gdy malin jest pod dostatkiem, ale można je także przygotować poza sezonem używając malin mrożonych. Są słodkie i kremowe. Po prostu pyszne! Jeśli zaś chodzi o ich przygotowanie, to preferuję przygotowanie ich w maszynie to lodów. Jeśli jednak takie nie posiadacie, to odsyłam Was do poprzedniego wpisu o lodach cytrynowych, gdzie znajdziecie opisane dwie metody - maszynową i bezmaszynową....




Tak, tak... dokładnie tak! Dla kuchennych leniuszków. Przepis pochodzi z książki Artisan Bread in Five Minutes a Day, a więc przedstawiam leniwą bagietkę, która ostrzegam(!) nie zachwyci najbardziej wymagających koneserów domowego pieczywa, ale z pewnością będzie idealną i smaczną propozycją dla początkujących oraz mniej wymagających miłośników domowej bagietki. Najważniejsze w całej recepturze jest to, że - jak sam tytuł wskazuje - nie musimy...