­
­
Od kuchni

Jak zasuszyć własny zakwas? (Bertinet)

czwartek, stycznia 28, 2010
W kroku 3 pisałam o tym, że pozostałą część można zachować i zasuszyć. Bardzo spodobała mi się ta koncepcja, gdyż dotychczas zawsze wyrzucałam tę część zakwasu, a teraz wiem, że można ją zasuszyć i trzymać w słoiku. Jest to o tyle wygodne, że nie musimy później przechodzić przez proces hodowania zakwasu od początku, tylko mamy gotowy starter w formie instant.Co zrobić z pozostałym...

Continue Reading

  • Share:

Własny zakwas wg Bertineta (Krok 4)

czwartek, stycznia 28, 2010
Gdy zakwas zaczyna rosnąć możemy przestąpić do kolejnego, ostatniego kroku. Etap ten polega na spowolnieniu fermetancji, by zakwas dojrzewał łagodnie. Po upływie 12 godzin z kroku 3 zakwas wkładamy na dolną półkę do lodówki i pozostawiamy tam na najbliższe 2 dni. Jeśli chcemy by zakwas był bardziej kwaśny niż słodki możemy pozostawić go w lodówce dłużej - na 4-5 dni.Bertinet pisze, że zakwas...

Continue Reading

  • Share:

Własny zakwas wg Bertineta (Krok 3)

środa, stycznia 27, 2010
Po wykonaniu kroku 2 mój zawas już z rana był bardzo wyrośnięty. Nawet mogę to uznać za nienormalne, bo upłynęło zaledwie 12h, a był prawie po brzegi miski.Krok 3:200g zakwasu (pozostały zachowujemy do zasuszenia)400g mąki chlebowej200g ciepłej wodySkładniki wymieszać tak, jak w poprzednich krokach, aż do uzyskania lepkiego ciasta. Przykryć folią i odstawić na 12h w ciepłe miejsce z temperaturą nie mniej niż...

Continue Reading

  • Share:

Orientalne warkocze z cebulą, pomidorami i papryką

środa, stycznia 27, 2010
Nie przepadam za ciastem drożdżowym z dodatkiem przypraw, jednak ten przepis jest dość przekonujący. Jeszcze nie tak do końca dałam się porwać tego typu ciastom, ale farsz w tym przepisie zdecydowanie uwiódł mnie swoją orientalną nutką. Niemniej muszę wam powiedzieć, że doprawiłam go nieco bardziej. Mój mąż zabrał dziś sobie taki chlebek do pracy. Następnym razem zrobię je nieco mniejsze, bo dla mnie...

Continue Reading

  • Share:

Własny zakwas wg Bertineta (Krok 2)

wtorek, stycznia 26, 2010
Po upływie 36 godzin (krok 1) nastawiony zakwas niezwykle urósł, a na jego powierzchni pokazało się mnóstwo malutkich bąbelków. W zapachu był przyjemnie delikatnie kwaśnawy. Zjawisko to zaobserwowałam już po upływie doby, jednak odczekałam minimalny czas podany w pierwszym etapie. Dodam tylko, że niesamowicie bałam się, iż mój eksperyment z mąką pszenno-żytnio-orkiszową nie wypali i będę musiała dalsze kroki pokazać tylko teoretycznie. Przy...

Continue Reading

  • Share:

Kawa z kardamonem

poniedziałek, stycznia 25, 2010
Dla wszystkich kawoszy zarówno tych sypkich jak i rozpuszczalnych - przepis na aromatyczną kawę z kardamonem zaczerpnięty z internetowego forum. składniki:1 szklanka wrzątku1-2 łyżeczki kawy1/4 łyżeczki cynamonuszczypta kardamonusposób przygotowania:Do wrzątku wsypujemy kawę,cynamon oraz szczyptę kardamonu lub imbiru.Gotujemy 1-2 min. Można zmniejszać lub zwiększać ilość kardamonu w zależności od potrzeb smakowych. Słodzimy wg uznania.Smacznego! ...

Continue Reading

  • Share: