Własny zakwas wg Bertineta (Krok 3)

środa, stycznia 27, 2010

Po wykonaniu kroku 2 mój zawas już z rana był bardzo wyrośnięty. Nawet mogę to uznać za nienormalne, bo upłynęło zaledwie 12h, a był prawie po brzegi miski.

Krok 3:
200g zakwasu (pozostały zachowujemy do zasuszenia)
400g mąki chlebowej
200g ciepłej wody

Składniki wymieszać tak, jak w poprzednich krokach, aż do uzyskania lepkiego ciasta. Przykryć folią i odstawić na 12h w ciepłe miejsce z temperaturą nie mniej niż 24 stopnie Celsjusza. Pod koniec tego czasu ciasto powinno zacząć rosnąć, co umożliwi nam przejście do kroku 4.

dodatkowe informacje:
Instrukcje i sposób postępowania z pozostałą częścią zakwasu znajdziecie w osobnym poście zatytułowanym Jak zasuszyć własny zakwas? (Bertinet)

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze