Jestem sernikoholiczką. Przyznaję bez bicia. W każdy piątek planuję jakiś smakołyk na weekend i prawie zawsze kończy się na serniku. Nawet jeśli na początku wybiorę coś innego, to w końcu trafiam na jakiś mega sernikowy przepis, któremu nie potrafię się oprzeć. Po liście składników wyobrażam sobie jego smak i... pękam w środku. To musi być to i już! Tak też było w ostatni...
Kurczak z wolnowaru z pieczonymi batatami i sosem jogurtowym
poniedziałek, marca 13, 2017
Rozpływający się w ustach filet z kurczaka, podany na pieczonych ziemniakach z orzeźwiającym sosem jogurtowym i świeżym szczypiorkiem. Proste i pyszne danie nawet dla największych niejadków. Koniecznie z wolnowaru, który zapewni długi czas duszenia w niskiej temperaturze. Dzięki temu filety niemal same rozpadną się na pyszne kąski. Pewne jest to, że takie mięciutkie mięsko jest uwielbiane przez najmłodszych. składniki 3 pojedyncze filety z...






Weekend czas zacząć, więc pora na nowy post. Zgodnie z obietnicą dziś pokażę Wam ciastka pieczone w wafelkach na lody czyli ang. ice cream cone cakes. Ten swoisty wytwór świata słodkości nazwałam ciastkolodami. Podobno to hit za oceanem, ale nie miałam zbytnio czasu, aby szukać na ten temat i zagłębiać się w szczegóły, dlatego wybaczcie, że nie napiszę o nich więcej. Jest tego Odsyłam...





Czyli o tym, jak zbudowałam całkowicie amatorski podwójny tort urodzinowy moich córek z ubiegłego roku na 8 i 3 urodziny. Myślę, że nie odnotowano takich przypadków zbyt dużo, więc dzielę się swoim pomysłem na podwójny tort dla dwóch solenizantek. W ubiegłym roku padł pomysł plaży i piasku, więc impreza była utrzymana w letnim, wakacyjnym stylu nawiązując też do miesiąca, w którym się odbywała...




Długo szukałam przepisu na taką zupę krem z dyni piżmowej, w której znajdę nie tylko ugotowane warzywo w roli głównej zmiksowane z bulionem. Oto zmodyfikowany przepis Jamie'go Olivera. Połączenie tradycyjnej, włoskiej bazy warzywnej z pieczoną dynią piżmową. Nieco pracochłonne przez długi czas pieczenia, ale warte każdej minuty. Zupa podana z grzankami z oliwą i parmezanem oraz podsmażonymi listkami szałwii pokruszonymi na wierzchu tworzy...





uk puk! Jest tu ktoś? Pochłonięta bez reszty obowiązkami nie mam czasu nawet zerkać w to miejsce, ale ciągle piekę i gotuję, a w miarę możliwości fotografuję i czekam na dobry moment, żeby to tu wszystko wkleić. Trzeba od czegoś zacząć więc na pierwszy rzut idzie jadalny piasek do dekoracji ciast i tortów. Doskonały na torty, placki typu piaskownica i inne okazje. Robi wrażenie na gościach i jest jadalny,...