Kurczak z wolnowaru z pieczonymi batatami i sosem jogurtowym

poniedziałek, marca 13, 2017

Rozpływający się w ustach filet z kurczaka, podany na pieczonych ziemniakach z orzeźwiającym sosem jogurtowym i świeżym szczypiorkiem. Proste i pyszne danie nawet dla największych niejadków. Koniecznie z wolnowaru, który zapewni długi czas duszenia w niskiej temperaturze. Dzięki temu filety niemal same rozpadną się na pyszne kąski. Pewne jest to, że takie mięciutkie mięsko jest uwielbiane przez najmłodszych.


składniki
3 pojedyncze filety z kurczaka
3/4 szklanki ketchupu
2 łyżki oleju kokosowego, plus odrobina do natłuszczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
4 nieduże słodkie ziemniaki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej, rozpuszczona w 1 łyżce wody
szczypiorek do dekoracji

składniki sosu
1/2 szklanki jogurtu typu greckiego
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki białego octu winnego
1/4 mielonego pieprzu 
1/3 szklanki pokruszonego sera pleśniowego (opcjonalnie)
sól do smaku

sposób przygotowania
Ułóż filety na dnie wolnowaru delikatnie natłuszczonego odrobiną oleju kokosowego. W miseczce wymieszaj keczup, olej kokosowy, sól, czosnek i pieprz cayenne. Możesz podgrzać sos w mikrofalówce przez 45s, aby wszystkie dobrze się połączyły tworząc gładki sos. Wlej sos na wierzch ułożonych w wolnowarze filetów. Przykryj pokrywką i nastaw na 1 1/2 h - 2 1/2 na około 2-4 godzin. Jest to czas podany dla wskaźnika 'low' jeśli chcesz przygotować to danie szybciej ustaw temperaturę na 'high' i skróć czas gotowania do momentu, aż filety będą mięciutkie i z łatwością będziecie mogli rwać je wzdłuż na kawałki. 

Około 30 minut przed końcem gotowania rozpocznij pieczenie ziemniaków. Każdy batat ponakłuwaj dookoła widelcem. Możesz delikatnie natłuścić skórkę oliwą, lecz nie jest to konieczne. Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika (temp. 210C) słodkie ziemniaki należy zawinąć w folię aluminiową. Piec 45 minut do godziny lub momentu aż będą miękkie. Gdy bataty już są gotowe wyłącz piekarnik i zostaw je w środku. 

Gotowe mięso wyjąc z wolnowaru i porozdzielać na kawałki. Do pozostałego w wolnowarze sosu dodać skrobię z wodą, wymieszać i nastawić na dodatkowe 30 minut, aby sos zgęstniał. Gdy będzie już gotowy włożyć do niego porozrywane na kawałki mięso i wymieszać, aby pokryło się sosem.

Na koniec przygotować sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.

Ziemniaka rozkroić lekko na pół. Napełniać mięsem. Na wierzchu polać sosem jogurtowym i posypać szczypiorkiem. 

Smacznego!

Źródło: wellplated.com

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze