­
­
Od kuchni

Chleb owsiany

piątek, stycznia 09, 2015
Ostatniej dni noworocznego lenistwa spędziłam na pieczeniu domowych chlebów, za którymi na co dzień tak bardzo tęsknię. W szczególności za tymi na własnym zakwasie. Tym razem do wypróbowania poszedł Oat Flour Bread - chrupiący, rumiany bochenek prosto z foremki czyli kolejny pewniak z książki Artisan Bread in 5 Minutes a Day.  Jeśli nie macie jak przemycić dobrodziejstwa płatków owsianych do diety waszych dzieci, to ten...

Continue Reading

  • Share:

Sernik z musem żurawinowym

czwartek, stycznia 08, 2015
Gwiazda zeszłorocznych Świąt Bożego Narodzenia. Zadebiutował dzięki zakupionej przeze mnie wcześniej świeżej, soczystej żurawinie. Co prawda miałam z niej zrobić micemeat, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie.  Długo szukałam odpowiedniego pomysłu. W końcu wytypowałam kilku faworytów i wybrałam ten przepis. Lekki, cudownie kremowy, doskonale zrównoważona słodycz Oreo i masy serowej z cierpkością musu, miękkość ze sprężystością i jędrnością żurawin. Jednym słowem to, co...

Continue Reading

  • Share:

Portugalski chleb kukurydziany

wtorek, stycznia 06, 2015
czyli Broa to kolejna propozycja z książki Artisan Bread in 5 Minutes a Day.  Wcześniej pisałam już o moim ulubionym mieszanym z kminkiem, który w naszym domu nadal jest faworytem. Na szczęście jego bezkonkurencyjność nie powstrzymuje mnie przed wypróbowaniem kolejnych przepisów. Tym bardziej, że im dłużej sięgam z lenistwa po tą książkę tym mocniej przekonuję się do wygody i prostoty zawartych w niej...

Continue Reading

  • Share:

Świąteczne wspomnienia i nowe książki

wtorek, grudnia 30, 2014
Cały grudzień był dla mnie jedną wielką gonitwą w pracy. Zmiany przepisów dot. konsumentów i ich wprowadzanie skutecznie odciągnęły mnie od bloga. Skupiłam się też bardziej na bardziej osobistych sprawach w tym bardzo ważnej kontroli stanu trzustki mojego N. Oczywiście jak większość mężczyzn jego również trzeba czasami zagonić do lekarza od których stoni już mniej, ale jednak to robi...  Wolny czas, którego nie...

Continue Reading

  • Share:

Pieczony łosoś z karmelizowanymi cytrynami

wtorek, grudnia 30, 2014
Tego łososia robiłam już wielokrotnie. Często pojawia się u nas na uroczysty obiad. Tym razem wypełnił świąteczne obiadowe menu w pierwszy dzień świąt. Aromatyczny, lekki z cytrusowo-ziołową nutą. Nigdy nie przypuszczałam, że sięgnę po przepis Gordona Ramsay'a. Jakoś wcześniej nie przemawiały do mnie jego propozycje, aż do momentu, gdy koleżanka przesłała mi propozycje właśnie na tego łososia. Podłapałam pomysł i podjęłam wyzwanie. Podwójne,...

Continue Reading

  • Share:

Spezzatino di manzo

wtorek, grudnia 30, 2014
czyli gulasz wołowy po włosku podany na kołderce z polenty zaadoptowany z memoriediangelina.com. Idealna na jesień, a także rozgrzewający zimowy obiad. Pierwszy raz jadłam polentę i szczerze przyznam, że był to bardzo udany debiut. składniki: 500-750g  mięsa wołowego na gulasz pokrojonego w kostkę 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 1 średnia marchew, pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę oliwa...

Continue Reading

  • Share: