Idealny dodatek do zup i nie tylko! Dodatek marchewki i kurkumy sprawi, że kluseczki już nigdy nie będą nudne.
składniki:
2 ładne marchewki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka masła
2 jajka
mąka pszenna
do smaku: sól, cukier
sposób przygotowania: Marchewkę obrałam, opłukałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam ją do rondelka, dodałam masło i po 1/3 łyżeczki soli oraz cukru. Podlałam ją też kilkoma łyżkami wody. Na malutkim ogniu dusiłam aż zupełnie zmiękła - trzeba pilnować żeby się nie przypaliła i ew. dolać troszkę wody jeśli ta odparuje. Po ugotowaniu marchewkę odstawiłam do wystudzenia. Następnie przełożyłam ją do blendera, dodałam wybite ze skorupek jajka i kurkumę - zmiksowałam na gładką pastę.
składniki:
2 ładne marchewki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka masła
2 jajka
mąka pszenna
do smaku: sól, cukier
sposób przygotowania: Marchewkę obrałam, opłukałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam ją do rondelka, dodałam masło i po 1/3 łyżeczki soli oraz cukru. Podlałam ją też kilkoma łyżkami wody. Na malutkim ogniu dusiłam aż zupełnie zmiękła - trzeba pilnować żeby się nie przypaliła i ew. dolać troszkę wody jeśli ta odparuje. Po ugotowaniu marchewkę odstawiłam do wystudzenia. Następnie przełożyłam ją do blendera, dodałam wybite ze skorupek jajka i kurkumę - zmiksowałam na gładką pastę.
składniki:
0.5 kg świeżej fasoli Jaś
2 kostki jarzynowe Knorra
1/2 selera naciowego
2 marchewki
2 małe pietruszki
1 por
1/2 łyżki majeranku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki, do dekoracji
sposób przygotowania:
W garnku ugotować fasolę w niezbyt dużej ilości wody. Pod koniec gotowania dodać 2 kostki rosołowe Knorra. W osobnym garnku ugotować jarzyny bez czosnku. Wyjąć marchew i część pozostałych warzyw. Do pozostałych warzyw i wywaru dodać 30 – 40 % ugotowanego Jaśka oraz ząbek czosnku.
0.5 kg świeżej fasoli Jaś
2 kostki jarzynowe Knorra
1/2 selera naciowego
2 marchewki
2 małe pietruszki
1 por
1/2 łyżki majeranku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki, do dekoracji
sposób przygotowania:
W garnku ugotować fasolę w niezbyt dużej ilości wody. Pod koniec gotowania dodać 2 kostki rosołowe Knorra. W osobnym garnku ugotować jarzyny bez czosnku. Wyjąć marchew i część pozostałych warzyw. Do pozostałych warzyw i wywaru dodać 30 – 40 % ugotowanego Jaśka oraz ząbek czosnku.
Cztery miesiące od awarii karty w aparacie wracam na stare śmieci ;-) Za oknem lato w pełni, a słońce skłania do wychodzenia na dwór. Odkąd posiadamy obiad zarówno picie kawy, jak i wspólne jedzenie obiadu przenieśliśmy właśnie do ogrodu. Wczoraj na stole zagościły roladki.
składniki:
pierś z kurczaka - około 50 dag
20 cienkich plastrów chudej wędzonki (boczku lub szynki)
spory pęczek rukoli
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
cytryna
sos:
2 czubate łyżki masła
2 cytryny
pół pęczka natki pietruszki
składniki:
pierś z kurczaka - około 50 dag
20 cienkich plastrów chudej wędzonki (boczku lub szynki)
spory pęczek rukoli
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
cytryna
sos:
2 czubate łyżki masła
2 cytryny
pół pęczka natki pietruszki
Nigdy wcześniej nie przeszło mi przez myśl, aby zrobić na blogu recenzję. Ale właśnie tak sobie siedzę i myślę, pochrupując od czasu do czasu ostatni zakupowy nabytek. I raz po raz sięgam po kolejny kawałek. Jednak zanim przejdę do sedna podzielę się swoimi wrażeniami wprost ze sklepowych półek.
Odkąd nakręciłam się analizowanie wszelkich etykiet - od kosmetycznych zaczynając na żywnościowych kończąc - zakupy stają się momentami groteską. I tak oto na półkach w sklepach można znaleźć serek ziarnisty z dodatkiem truskawek, których ogółem jest kilka procent, a reszta tych truskawek to syrop buraczany, sok marchwiowy i póki to jeszcze jest w miarę naturalne, to pal licho.
Odkąd nakręciłam się analizowanie wszelkich etykiet - od kosmetycznych zaczynając na żywnościowych kończąc - zakupy stają się momentami groteską. I tak oto na półkach w sklepach można znaleźć serek ziarnisty z dodatkiem truskawek, których ogółem jest kilka procent, a reszta tych truskawek to syrop buraczany, sok marchwiowy i póki to jeszcze jest w miarę naturalne, to pal licho.
Karczochy - dla jednych przysmak, dla innych okropieństwo. Dla nas zdecydowanie to pierwsze, dlatego postanowiłam poeksperymentować i wykorzystać pozostałe z pizzy karczochy. Wyszło smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.
składniki - sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 puszka marynowanych karczochów
1 mała cebula
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 szklanki niskotłuszczowego twarogu
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki tartego parmezanu
ulubiony makaron
składniki - sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 puszka marynowanych karczochów
1 mała cebula
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 szklanki niskotłuszczowego twarogu
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki tartego parmezanu
ulubiony makaron