Dzięki takim przepisom mała L. potrafi już powiedzieć: "Kocham piec" :) Po czym wymienia "kocham ciastka", "kocham finki", bo muffinki to dla niej jeszcze chyba zbyt trudne słowo. Niemniej rekomendację macie już przednią, dlatego nic mi nie pozostało poza przedstawieniem genialnego przepisu Bajaderki. składniki:2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej szczypta soli...
marynata - składniki:sosu sojowegocytrynymiodułyżki musztardyłyżeczki startego świeżego imbirusposób przygotowania:Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Marynata nie może być ani za słodka, ani za kwaśna, ani za słona. Do ta przygotowanej marynaty wkładamy dzwonka łososia i trzymamy w niej minimum godzinę (najlepiej przez całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C. ...
A jak Wam minęły Święta? Czy były takie jakie sobie wymarzyliście? Czy jak to zwykło się każdemu życzyć były wesołe i radosne? Nasze Święta były spokojne, choć nie obeszło się bez niezapomnianego akcentu w pierwszy dzień świąt w postaci porysowanego zderzaka na osiedlowym parkingu przez pewnego znajomego pana, który dał się N. już wcześniej we znaki :) ...
Mój ulubiony przepis podany przez Malgosimi. Aromatyczne, świąteczne ciastka na choinkę. składniki:20 ml wody 30 ml śmietany 30%50 ml syropu złotego 60 g cukru drobnego60 g masła200-250 g mąki 1/2 łyzeczki sody 1 łyzeczki imbiru 1,5 łyzeczki cynamonu 0,5 łyzeczki mielonych goździkówdo dekoracja:Przeróżne różności na przykład: perełki, kolorowy cukier Wilton, żel do dekoracji Wilton, cukrowe confetti Wilton ...
...Święta. Jedni powolutku i leniwie, inny w gorączkowym pośpiechu, po swojemu przygotowują się do tego magicznego czasu. A co przyniósł Wam Mikołaj w tym roku? Bo mi w tym roku duuuuużo śniegu w ogrodzie i kilka miłych, słodkich drobiazgów dzięki którym tegoroczne Święta będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Pierwszą rzecz zdradza niejako zdjęcie, ale ciiii.... nie powiem Wam jeszcze do końca co to będzie....
Dla mnie najlepszy. Dla N. i Lilii bomba! W przepisie użyłam świeżego filetu z łososia podzielonego na porcje. Jak się uda potrawie przegryźć w smaku jest jeszcze lepsza. składniki:4 dzwonka łososia2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszkidwie garście startego, żółtego seraszklanka tłustej i mocno kwaśnej śmietanysólświeżo zmielony pieprzdwie łyżki oliwysok z cytrynysposób przygotowania:Piękne dzwonka świeżego łososia skrapiam dużą ilością soku z cytryny i...