­
­
Od kuchni

Faux Coquilles Saint Jacques

piątek, grudnia 07, 2007
Nie wiem, dlaczego oryginalna nazwa tego dania to dosłownie fałyszywe muszelki, ale nie będę wnikać, gdyż o francuskim nie mam zielonego pojęcia. Niemniej jednak tak tłumaczy mi nazwę potrawy N. oraz translator Google. Trzeba im wierzyć :-) Przepis ten podał użytkownik Recipezaar.com uczulony na przegrzebki. Nigdy ich nie jadłam, więc nie wiem czy tak przygotowana rybka ma podobny smak i nawet jeśli tak...

Continue Reading

  • Share:

Sałatka z makaronem z chińskich zupek

czwartek, grudnia 06, 2007
Mniamuśna, nietypowa sałatka z tego, co prawie zawsze mamy po ręką. składniki:makaron z 1 łagodnej zupki chińskiej, pokruszony2 dojrzałe pomidory1/4 puszki kukurydzy1/2 cebuli, pokrojona w kosteczkę10 dkg szynki, pokrojonej w kosteczkę52jajka ugotowane na twardo, posiekane drobniutkomajonez, śmietanasól i pieprz, do smakuser żółty, tarty do posypaniasposób przygotowania:Wszystkie składniki mieszamy razem. Doprawiamy do smaku. I odstawiamy do lodówki na 4 godziny. W tym czasie makaron...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak nadziewany warzywami

czwartek, grudnia 06, 2007
Kontynuując temat luzowania drobiu oraz nadziewania go różnościami przedstawiam kolejny wypróbowany przepis. Nie przedłużając dalej, życzę smacznego! składniki:1 kurczak, ok. 1,5kg wyluzowanysól, pieprz, mielona papryka1/2 szklanki ryżupo 1/2 czerwonej i zielonej papryki2 łodygi selera naciowego1 gałązka rozmarynukilka liści pietruszki1 łyżka oliwy2 łyżki kukurydzy z puszki3/4 szklanki bulionu drobiowego1-2 łyżki masłasposób przygotowania:1. Kurczaka posypać solą, pieprzem i papryką.2. Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę....

Continue Reading

  • Share:

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i nie tylko

czwartek, grudnia 06, 2007
Pamiętam dzień, w którym to zaliczyłam pierwszego gniota z ziarenkami. Było to dawno temu, ale kiedy zobaczyłam przepis Mirabelki, postanowiłam jeszcze raz sprostać zadaniu. Jak wiadomo co gospodyni, to i zakwas jest nieco inny. Ja bym nawet powiedziała, że zdecydowanie inny, gdyz wpływa na niego nie tylko sposób robienia i przyzwyczajenia, ale także lokalna mąka, z której go wykonujemy. Obecnie mój zakwas przyżywa...

Continue Reading

  • Share:

Piernik - miodowy, wilgotny, delikatny

środa, grudnia 05, 2007
Przepis na to piernikowe szaleństwo, któro uważam za najlepszy piernik jaki dotychczas jadłam pochodzi z książki „A Treasury of Jewish Holiday Baking” Marcy Goldman. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża porcja: 2 blaszki muffinek (po 12 sztuk każda) oraz jedna keksówka. Można je zmniejszyć o połowę lub nawet więcej. Niemniej jednak warto, bo efekt jest zniewalający – wilgotne, delikatne, niezwykle bogate w smaku...

Continue Reading

  • Share:

Boeuf Bourguignon

sobota, grudnia 01, 2007
Jedzenie innego mięsa niż drobiowe to prawdziwy naukowy eksperyment w naszym domu wykonywany przeze mnie na pozostałych domownikach. Jakoś się tak przyjęło, że jadamy tylko filety z kurczaka. Nóżki, udka, a już na pewno skrzydełka nie mają prawa wtargnąć się (choćby siłą) na nasz stół. Jedynie cały kurczak dostaje przepustkę.Ostatnimi czasy próbowałam sforsować obecność nóżek. Niestety z marnym skutkiem. Nie pomogło zapiekanie, marynowanie...

Continue Reading

  • Share: