Tagliatelle z porami i krewetkami

wtorek, sierpnia 07, 2007
Tagliatelle with Leeks and Shrimp Autorką tego wspaniałego przepisu jest Lidia Bastianich. To kolejna obiadowa propozycja wyszukana na Leite's Culinaria. Danie jest lekkie, pyszne i takie letnie. na 4 porcjeskładniki:4 łyżki oliwy z oliwek0,5kg średnich krewetek2 duże pory2 łyżki gruboziarnistej soli1 łyżeczka zgniecionej przez praskę szalotki2 łyżki masła1 szklanka bulionu drobiowego0,5kg makaronu tagliatelle1/3 szklanki sera Pecorino Romanosól i pieprzsposób przygotowania:1. Na patelni poddgrzać...

Continue Reading

  • Share:

Kota Kapama

poniedziałek, sierpnia 06, 2007
Przeglądając przepis w sieci uwagę przykuwają piękne zdjęcia, kuszące wspaniałością prezentowanego dania. Trudno się wtedy oprzeć przygotowaniu takiej pyszności z nadzieją, że w naszym wykonaniu będzie ona równie piękna, jak i przede wszystkich smakowita. Takiej fotograficznej pokusie uległam dzisiaj przeglądając Leite's Culinaria. Poszukiwałam pomysł na obiad, a moją uwagę przykuła dziwna, egzotyczna nazwa Kota Kapama. Swoje zainteresowanie tą potrawą ugruntowałam pozytywnymi opiniami i...

Continue Reading

  • Share:

Sałatka zimowa Pani Krysi

niedziela, sierpnia 05, 2007
Przepyszna i z tego powodu właśnie zamieszczam na nią przepis, by w następnym roku móc znowu cieszyć się jej wspaniałym purpurowym kolorem i wspaniałym smakiem. Homemade salads for winter time składniki:1 kg buraków czerwonych 1 kg marchwi 1 kg cebuli 1 kg białej kapusty Zalewa: 1 i 1/2 litra wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki...

Continue Reading

  • Share:

Pierogi

piątek, sierpnia 03, 2007
Pierogi (1/2) Wspaniałe, proste, smakowite. Kto mógłby się im oprzeć? Chyba nieliczni. My w każdym bądź razie przepadamy za tym daniem. Sama nie mogłam już doczekać się ich tego lata, aż w końcu nadszedł ten dzień. Dziś są już tylko miłym wspomnieniem wczorajszego obiadu :-) ...

Continue Reading

  • Share:

Chleb sycylijski

czwartek, sierpnia 02, 2007
Kolejne chlebowe odkrycie, którym trafiłam w sedno moich chlebowych zachcianek. Wymaga trochę czasu, ale za to jaki efekt! Miękki, puszysty, lekki z chrupiącą skórką, a do tego bardzo smaczny i długo trzymający świeżość i chrupkość - Pane Siciliano wg P. Reinarta. ...

Continue Reading

  • Share:

Briami

czwartek, sierpnia 02, 2007
Briami, czyli wczorajszy obiad, porażający pięknym zapachem wydobywającym się z piekarnika podczas 1,5-godzinnego pieczenia. Dla wszystkich tych, dla których obiad bez mięska to nie obiad dołożyłam do tego kotlet z kurczaka. Całość natomiast dopełniła lekka sałatka z kapusty pekińskiej. Briami, czyli wczorajszy obiad, porażający pięknym zapachem wydobywającym się z piekarnika podczas 1,5-godzinnego pieczenia. Dla wszystkich tych, dla których obiad bez mięska to nie...

Continue Reading

  • Share: