

Dwa dni temu postanowiłam trzeci raz (i narazie ostatni) nastawić pain de campagne rustique z odłożonego chefu. Tym razem nie odłożyłam już kolejnego kawałka do następnego pieczenia, ponieważ chcę wypróbować inne przepisy, a zaczątków chlebowych w lodówce miałabym bardzo wiele. Przy okazji formowania ciasta kolejny raz sprawdzałam metodę "składania" (czy jak kto woli zwijania), a po wyrośnięciu wypróbowałam wskazówkę nacinania ciasta ząbkowanym nożem, co narazie obok bardzo ostrej żyletki wspaniale się sprawdza.
Aż żal jest się rozstawać z tym przepisem na dłużej tym bardziej, że moje zakwasowe perypetie to niekończąca się (ostatnio) historia. Już czwarty raz nastawiłam zakwas z nadzieją, że będzie rósł zdrowo. Tymczasem w dowód wdzięczności uśmiech bochenka - bezcenne :-)

Najbardziej niepokoiła mnie obecność dużej ilości jabłek, za któymi w sałatkach nie przepadam i z reguły nie dodaję. Tym razem coś powiedziało mi - spróbuj, i tak się stało, że jabłka również dodałam. Pierwszy otwarty słoiczek już zadebiutował. Coś jeszcze nie tak wyczuwałam w smaku, ale ogólnie jestem zadowolona. Może to przez jabłka?!
To danie mnie po prostu uwiodło zarówno prostotą jak i smakiem. Może niektórzy kręcili nosami, że jest zbyt pomarańczowe, że marchewka i wogóle, ale dla mnie to coś idealnego, na co niekiedy będę miała straszliwą ochotę :-) Dlatego ośmielę się zamieścić tu ku pamięci przepis leminy.
składniki:
piersi z kurczaka
marchewka
kwaśna śmietana
trochę mąki
przyprawy i zioła wg uznania
sposób przygotowania:
1. Filety lekko ubijamy tak, aby powstały kotlety.
2. Mąkę, sól, pieprz, paprykę, zioła mieszamy i panierujemy w tym filety. Po czym siup na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy po obu stronach do zarumienienia.
3. Dodajemy śmietanę, mieszamy i chwilę dusimy.
4. Marchew kroimy wg upodobania w kostkę lub słupki (jak najdrobniej). Dodajemy pokrojoną marechewkę i wszystko dusimy jeszcze 30-45 minut (lub do momentu aż marchewka będzie miękka) przewracając filety co pewien czas. Można nie przykrywać, aby śmietana odparowała i zrobił się gęstszy sos.
5. Sos oczywiście doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami.

piersi z kurczaka
marchewka
kwaśna śmietana
trochę mąki
przyprawy i zioła wg uznania
sposób przygotowania:
1. Filety lekko ubijamy tak, aby powstały kotlety.
2. Mąkę, sól, pieprz, paprykę, zioła mieszamy i panierujemy w tym filety. Po czym siup na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy po obu stronach do zarumienienia.
3. Dodajemy śmietanę, mieszamy i chwilę dusimy.
4. Marchew kroimy wg upodobania w kostkę lub słupki (jak najdrobniej). Dodajemy pokrojoną marechewkę i wszystko dusimy jeszcze 30-45 minut (lub do momentu aż marchewka będzie miękka) przewracając filety co pewien czas. Można nie przykrywać, aby śmietana odparowała i zrobił się gęstszy sos.
5. Sos oczywiście doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami.
To moja ulubiona szarlotka, która przygotowywała moja babcia, później mama, a teraz ja. Wyjątkowa w smaku dzięki obecności kaszy manny, której samodzielnie nie toleruję, ale w tym cieście... To już inna bajka. Szarlotka wspaniała, wilgotna z chrupkim wierzchem.
składniki:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
3łyżki cukru
1 cukier waniliowy
ok. 1/2 kostki masła
cynamon (wg uznania)
bułka tarta
sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stp C. Małą tortownicę nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.
2. Kaszę, mąkę, cukier i proszek wymieszać w dużej misce.
3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać do nich cukier, cukier waniliowy i cynamon.
4. Do tortownicy wsypać 1/3 suchych składników. Wyrównać po całym dnie. Na to położyć 4 cienkie (1-2mm) plastry masła, a następnie połowę jabłek. Po czym znów wysypać 1/3 suchych składników, wyrównać, położyć 4 cienkie plasterki masła, resztę jabłek. Na wierzch wysypać resztę suchych składników, wyrównać, po czym ułożyć plasterki masła po całym wierzchu tak, żeby mniej więcej cała powierzchnia była nimi równomiernie pokryta.
5. Piec około 50 min, aż wierzch szarlotki będzie złoty.
dodatkowe informacje:
Jeśli podczas pieczenia okaże się, że na wierzchu pozostały obszary, w które nie wsiąkło roztopione masło można dołożyć w tych miejscach dodatkowe plasterki masła i piec dopóki te miejsca nie staną się rumiane.
U mnie tak było, co widać na zdjęciu poniżej. Jaśniejsze obszary na wierzchu są efektem dołożenia dodatkowych plasterków masła, co swoją drogą daje w rezultacie ciekawy efekt :-)

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
3łyżki cukru
1 cukier waniliowy
ok. 1/2 kostki masła
cynamon (wg uznania)
bułka tarta
sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stp C. Małą tortownicę nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.
2. Kaszę, mąkę, cukier i proszek wymieszać w dużej misce.
3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać do nich cukier, cukier waniliowy i cynamon.
4. Do tortownicy wsypać 1/3 suchych składników. Wyrównać po całym dnie. Na to położyć 4 cienkie (1-2mm) plastry masła, a następnie połowę jabłek. Po czym znów wysypać 1/3 suchych składników, wyrównać, położyć 4 cienkie plasterki masła, resztę jabłek. Na wierzch wysypać resztę suchych składników, wyrównać, po czym ułożyć plasterki masła po całym wierzchu tak, żeby mniej więcej cała powierzchnia była nimi równomiernie pokryta.
5. Piec około 50 min, aż wierzch szarlotki będzie złoty.
dodatkowe informacje:
Jeśli podczas pieczenia okaże się, że na wierzchu pozostały obszary, w które nie wsiąkło roztopione masło można dołożyć w tych miejscach dodatkowe plasterki masła i piec dopóki te miejsca nie staną się rumiane.
U mnie tak było, co widać na zdjęciu poniżej. Jaśniejsze obszary na wierzchu są efektem dołożenia dodatkowych plasterków masła, co swoją drogą daje w rezultacie ciekawy efekt :-)
