­
­
Od kuchni

Zapiekane roladki z ziołowym serkiem

wtorek, czerwca 12, 2007
Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie zwykłego kurczaka, a do tego można poeksperymentować z różnego rodzaju zielonościami np. bazylią lub szpinakiem, które wkładamy w zawijane roladki. Ja z braku świeżej bazylii posypałam każdego fileta suszoną. No i przyznam, że zupełnie zapomniałam o orzechach... Mimo to było bardzo dobre!   składniki:2-3 pojedyncze filety z kurczaka2 łyżki orzechów włoskich1/3 szklanki mąki tartej3 łyżki startego parmezanu1 jajkomąka...

Continue Reading

  • Share:

Szparagi zapiekane

niedziela, czerwca 10, 2007
  Szparagi zapiekane lub inaczej szparagi zawijane w naleśnik z szynką, a następnie zapiekane pod serami: mozzarellą i parmezanem. Dla mnie to już druga przygoda ze szparagami. Po tym jak obejrzałam sobie program o ich uprawie wiem, że lepiej jest przechowywać zielone szparagi, a dodatkowo nie muszę się aż tak martwić czy będą zwłókniałe. Pychotnie dziękuję Iwonie (anowid) z CC za przepis.Kocie ogłoszenie...

Continue Reading

  • Share:

Do wszystkich odwiedzających

sobota, czerwca 09, 2007
Zauważyłam w statystykach, że odwiedza mnie parę osób z okolic Rzeszowa i Lublina. W związku być może zainteresuję kogoś malutką 2-miesięczną kotką, którą mam do oddania. Być może Wasi znajomi chcieliby mieć nowego domownika? Jeśli ktoś byłby zainteresowany prosiłabym o kontakt mailowy millie[at]vp.pl (w miejsce [at] proszę wstawić @) lub pozostawienie komentarza z namiarami kontaktowymi. PS. Niedługo będę także w Lublinie z jednym...

Continue Reading

  • Share:

Zielone tagliatelle mocno brokułowe z delikatnym serowym akcentem

sobota, czerwca 09, 2007
Zaproponowane przez Grzegorza tagiatelle, to idealna propozycja na bezmięsny piątek. Mimo tak wielu pochlebnych opinii na MM do tego przepisu dopiero wczoraj zdecydowałam się go podać. Powodem było m. in. gotowanie brokuł na parze, w moim przypadku w bambusowym parowniku, który nabyłam w tamtym roku podczas pobytu w Wielkiej Brytanii.Zaletą tego dania jest również duża ilość brokuł startych (dla niepoznaki) na tarku, co...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak w maślance

czwartek, czerwca 07, 2007
Dedykowany przede wszystkim dla lubiących smażonego kurczaka, a jednocześnie znudzonych zwykłą panierką. Mnie jakoś szczególnie nie uwiódł, ale mam kilku znajomych, którzy nie jedzą innej postaci mięsa jak tylko smażoną. Dla nich byłaby to z pewnością miła odmiana. Tak też było w przypadku brata N., który z natury jest wybrednym niejadkiem, a który dzisiaj dołożył sobie owego mięska (a to już jakiś sukces!)....

Continue Reading

  • Share:

Muffinki bananowe z białym serem

czwartek, czerwca 07, 2007
Bardzo lekkie i wilgotne muffinki, a zarazem subtelne i delikatne. Trudno było mi uwierzyć, że będą właśnie takie. Po wyjęciu ich z piekarnika nieznacznie opadły, co jeszcze bardziej wzbudziło we mnie wątpliwości. Jednak po przekrojeniu jednej byłam zachwycona. Zarówno zapach, jak i smak są zniewalające. Nie sposób im się oprzeć!   składniki:150 g bananów (bez skórki) 1 jajko 60 g cukru 7 g...

Continue Reading

  • Share: