Szybko i pysznie. Ten przepis to prawdziwa bomba smaku! Trafiłam na niego całkiem przypadkiem, gdy szukałam kryzysowego rozwiązania na szybki obiad ze składników dostępnych w lodówce. Też tak macie? Orientalny, wyrazisty smak sosu oraz kurczak z brokułem w roli głównej. To musi być pyszne i jest!
składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże filety z kurczaka (ok. 400-500g), pokrojony w niedużą kostkę
sól i pieprz
1 nieduży brokuł, podzielony na małe różyczki
1/2 pęczka szczypioru z dymki, posiekany
1 łyżeczka podprażonych nasion sezamu
składniki - sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki miodu
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 duży ząbek czosnku lub czosnek sproszkowany
2cm korzenia imbiru, obrany i drobno posiekany (można zastąpić 1/2 łyżeczki mielonego imbiru)
1 łyżeczka oleju sezamowego
sposób przygotowania:
Na woku lub w głębokim rondlu na średnim ogniu podgrzać łyżkę oliwy. Dodać kawałki kurczaka natarte solą i pieprzem. Obsmażyć, aż mięso będzie ścięte i niemal do samego środka gotowe.
Gdy kurczak się smaży przygotować sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.
Gdy kurczak jest prawie gotowy dodać do niego małe różyczki brokuł i pozostałą łyżkę oliwy. Kontynuować smażenie przez około 3 minuty lub do momentu, gdy brokuły nabiorą intensywnie zielonego koloru. Powinny być chrupki i jędrne.
Na koniec dodać sos i podgrzewać całość przez około minutę aż sos zgęstnieje.
Posypać szczypiorem i sezamem. Podawać z ryżem lub quinoą.
Źródło: www.gimmesomeoven.com
2 komentarze
Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Jeśli chcesz zwiększyć ilość odwiedzających Twojego bloga oraz liczbę fanów, to serdecznie zapraszamy do rejestracji na www.katalogsmakow.pl (REJESTRACJA w prawym górnym rogu po kliknięciu w przycisk "moje konto". Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńW dobie nieurodzaju jakim jest moja dieta, ta propozycja wygląda naprawdę fajnie :)
OdpowiedzUsuń