Śmietankowe babeczki z kardamonowym rabarbarem

niedziela, czerwca 04, 2017

Zaskakujące połączenie przypraw i dobrze znanego z dzieciństwa smaku ciasta z rabarbarem skusiły mnie do wypróbowania tego przepisu przy okazji przyjęcia niespodzianki z okazji urodzin mojego męża. Wszystko poza tortem przygotowałam w ukryciu. Koleżanka zakupiła prezent, a ja pichciłam jak gdyby nigdy nic. W końcu co weekend coś się piecze. 

Ze względu na ogromny pośpiech zastąpiłam krem imbirowy dobrze znanym połączeniem śmietany kremówki, mascarpone i cukru pudru. Miało być szybko i znienacka. Co najważniejsze udało się!

Ciasto jest bajeczne, wilgotne i nie za słodkie. Połączenie rabarbaru z kardamonem podbija smak głównego bohatera i dodaje wyrazistości.



Wszystkie składniki przed przystąpienie do pieczenia powinny być w temperaturze pokojowej.

porcja: 12-18 muffinek

składniki - babeczki:
1 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki + łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100g miękkiego masła
2 średnie jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100g rabarbaru, pokrojonego w drobną kostkę

sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj blachę do muffinek wkładając w każde zakłębienie papilotki.

Suche składniki umieść w dzierży miksera lub dużej misce. Dodaj masło, jajka, śmietaję i wanilię. Ubij na gładką masę. Na koniec dodaj rabarbar i wymieszaj.

Wypełnij przygotowaną blachę wypełniając do 3/4 wysokości każdego wgłębienia. Piec w zależności od wielkości posiadanej formy 18 minut (średnie) lub 15 minut (małe).

Przed wyjęciem wykonać test tzw. suchego patyczka. Przestudzić na kratce.


Kardamonowy rabarbar z syropem

składniki - kardamonowy rabarbar:
100g rabarbaru, obrany i pokrojony
1/3 szklanki + 1 1/2 łyżki wody
3 łyżki cukru
1/4-1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (może być pominięty i zastąpiony wanilią)

sposób przygotowania:
W rondelku umieścić  rabarbar, wodę i kardamon. Gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut lub do momentu, aż rabarbar będzie miękki, ale nie papkowaty.

Nad miską odcedź rabarbar na drobnym sitku. Syrop zachowaj, a rabarbar przenieś do osobnej miski w celu ostudzenia. Do rondelka, w którym wcześniej gotował się rabarbar przelej syrop i gotuj do lekkiego zgęstnienia przez 5-10 minut. Odstaw do lekkiego ostudzenia, a następnie zmieszaj z rabarbarem. Syrop go pięknie oblepi i podbije smak.

Krem imbirowy

składniki - krem:
150g miękkiego masła
1 - 1 1/4 szklanki cukru pudru
200g kremowego serka (mascarpone lub philadelphia)
1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (może być pominięty lub zastąpiony świeżym)
barwnik spożywczy (wg uznania)

sposób przygotowania:
Masło utrzeć. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie jasna i gładka.
Dodać serek, imbir i barwnik spożywczy. Ubijać do połączenia w gładką masę.

Każdą babeczkę dekorujemy kremem a następnie robimy w nim wgłębienie, w którym układamy porcje rabarbaru w syropie.

Źródło: callmecupcake.se

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze