Sajgonki

poniedziałek, grudnia 26, 2011

Sprawdzony i zawsze obecny u nas przepis na sajgonki z opakowania papieru Tao Tao.


składniki:
100ml słodko-pikantny sos chili
50g makaronu chińskiego
20g grzybów Mun
30g pędów bambusa - zapałki
50g kiełków fasoli mung
1 opakowanie papieru ryżowego

farsz:
ok. 0,5 kg mięsa mielonego, jajko, marchew, kapusta pekińska, cebula, pieprz, olej do smażenia.

sposób przygotowania:
Grzyby MUN TaoTao moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, odcinamy końcówki nóżek; następnie gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Gotujemy wodę, odstawiamy, wrzucamy makaron chiński TaoTao i przykrywamy na 3 minuty, odcedzamy, kroimy w paski o długości ok. 5 cm. Drobno kroimy marchew, cebulę, pędy bambusa TaoTao i 4 liście kapusty pekińskiej. Wszystko mieszamy, dodając mięso mielone, grzyby, jajko, kiełki fasoli MUNG TaoTao, 2 łyżki sosu sojowego TaoTao; przyprawiamy pieprzem. Pojedyncze placki papieru ryżowego TaoTao zanurzamy w letniej wodzie i kładziemy na desce aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy sajgonki, smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Podajemy ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao lub sosem do sajgonek TaoTao.

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze

  1. podziwiam tych, co potrafią je przyrządzic i nie boją się tego! suuuper.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmel-itko, to wcale nie takie trudne wystarczy spróbować :) U mnie ta kuchnia zadomowiła się przez wzgląd na męża i jego korzenie rodzinne, ale i tak pierwsze sajgonki to był freestyle z przepisu na opakowaniu papieru ryżowego Tao Tao.

    OdpowiedzUsuń