Turnovers

środa, grudnia 07, 2011

...czyli bajecznie proste, przepyszne i szybkie cynamonowe-jabłkowe trójkąciki, które z powodzeniem przygotują dzieci. Przepis pochodzi z mojej nowej kulinarnej lektury "Kids in the kitchen", którą mała L. dostała ode mnie w prezencie. Oczywiście nie trzeba zgadywać, jak bardzo się jej spodobała ta książka. Przepisy dobrano tak, aby były proste i można je było wykonać w krótkim czasie z niewielką pomocą osób dorosłych. Najważniejsze jednak - wykonanie - spoczywa po stronie dzieci.



Przepisy uporządkowano wg kategorii (m.in. śniadania, przekąski, obiadki, desery i tzw. cudawianki, ktore nie są jadalne, ale z pewnością pomogą urozmaicić czas). Całości dopełnia doskonała oprawa graficzna.

Przepisy nie tylko angażują dzieciaczki, ale także zachęcają do późniejszej degustacji wykonanych własnoręcznie wypieków i dań. Uwierzcie, że sprawia im to niesamowitą przyjemność :)

Czas przygotowania: 30min.
Porcje: 6-8


składniki:
3 jabłka, obrane, wydrążone i pocięte w kostkę
1/2 szklanki brązowego cukru lub mniej w zależności od smaku jabłek
3 łyżki mąki pszennej
3/4 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 paczka gotowego ciasta francuskiego

2 łyżki mleka
cukier puder

sposób przygotowania:
Jabłka wymieszać z cynamonem, gałką, brązowym cukrem i mąką.

Ciasto francuskie z papierem, na którym jest sprzedawane, rozwinąć na płaskiej powierzchni i pociąć (np. kółkiem do pizzy) w raczej duże trójkąty.

Na trójkąt nakładać 1-2 łyżki jabłek i zakrywać drugim trójkątem.

Sklejać brzegi na pomocą widelca lub palców.

Piec w temperaturze 175C przez 12-15 min. lub do delikatnego zrumienienia.

Mleko wymieszać z cukrem pudrem, aby uzyskać lukier o konsystencji rzadkiej śmietany.

Ciepłe trójkąty smarować z wierzchu mlekiem z cukrem. Po wystygnięciu trójkąty nie będą matowe, dzięki lukrowi.

Smacznego!

dodatkowe informacje:
W oryginalnym przepisie ilość brązowego cukru jest o 2 razy większa. Moim zdaniem z połową a nawet mniej trójkąciki są wystarczająco słodkie.

Można użyć innych owoców, które smakują z ciastem francuskim.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze