Upał zelżył, więc zabrałam się w wolnym czasie pomiędzy remontem domu, wypoczynkiem i rozkręcaniem sklepiku do przetworów. Najbardziej zaintrygował mnie ten przepis, więc zrobiłam go na próbę z pół porcji z nadzieją, że będzie przepyszny i że nie będę żałowała tej ilości miodu :)
składniki:
3 kg ogorków
2 selery naciowe
4-5 średnich cebul
4 łyżeczki soli
1/2 l octu
1 kg miodu
4 łyżeczki curry,
2 łyżeczki nasion gorczycy,
4 łyżeczki ziaren pieprzu,
10 gożdzików
6 gwiazdek anyżu
sposób przygotowania:
Ogórki obrać pokroić w kostkę - ok 1,5 cm. Cebulę pokroić w półtalarki, seler - na odcinki ok 1,5 cm. Wymieszać ogórki z selerem, cebulą i solą - pozostawić na ok. 2 godzin a póżniej odsączyć.
Ocet zagotować z miodem i przyprawami - zalać odsączone warzywa. Pozostawic na kilka godzin - po czym wkładać do słoików i pasteryzować ok 10 min.
Przepis podała na Wielkim Żarciu - marinik
1 komentarze
zapowiada się ciekawie z tym selerem
OdpowiedzUsuń