Łagodny łosoś podkreślony sosem delikatnie serowym

poniedziałek, grudnia 06, 2010

Dla mnie najlepszy. Dla N. i Lilii bomba! W przepisie użyłam świeżego filetu z łososia podzielonego na porcje. Jak się uda potrawie przegryźć w smaku jest jeszcze lepsza.


składniki:
4 dzwonka łososia
2 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
dwie garście startego, żółtego sera
szklanka tłustej i mocno kwaśnej śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz
dwie łyżki oliwy
sok z cytryny

sposób przygotowania:
Piękne dzwonka świeżego łososia skrapiam dużą ilością soku z cytryny i odstawiam na bok - niech "złapią" trochę wyrazistości.

Przygotowuję sos: mieszam ze sobą: śmietanę, ser, pietruszkę i drobno posiekany czosnek. Doprawiam solą i pieprzem - najbardziej pasuje biały.

Dzwonka łososia osuszam papierowym ręcznikiem, delikatnie solę i pieprzę, i kładę na patelni, na której uprzednio rozgrzałem masło z dodatkiem oliwy. Smażę rybę około 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu - nie powinna być do końca usmażona.

Rybę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Każde dzwonko polewam słuszna ilością sosu i zapiekam jeszcze przez najwyżej 5 minut - tak, by na sosie utworzyła się miła oku i ustom delikatna skorupka.

Taki łosoś przepięknie smakuje z ... plackami ziemniaczanymi, albo ziemniakami zapiekanymi w mleku.

Jest to również doskonała propozycja dla wielbicieli frytek.

Źródło: MniamMniam.pl

dodatkowe informacje:
Ja użyłam podzielonych na porcje filetów łososia.

  • Share:

You Might Also Like

4 komentarze

  1. wspaniały ;]
    wykwintny, pełen klasy. i zapewne smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wypróbowałam :) Zamiast łososia użyłam dorsza, a do sosu dodałam jeszcze garść posiekanego koperku. Co prawda nie utworzyła mi się żadna skorupka, ale mimo to całość smakowała nieziemsko :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń