Dla mnie najlepszy. Dla N. i Lilii bomba! W przepisie użyłam świeżego filetu z łososia podzielonego na porcje. Jak się uda potrawie przegryźć w smaku jest jeszcze lepsza.
4 dzwonka łososia
2 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
dwie garście startego, żółtego sera
szklanka tłustej i mocno kwaśnej śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz
dwie łyżki oliwy
sok z cytryny
sposób przygotowania:
Piękne dzwonka świeżego łososia skrapiam dużą ilością soku z cytryny i odstawiam na bok - niech "złapią" trochę wyrazistości.
Przygotowuję sos: mieszam ze sobą: śmietanę, ser, pietruszkę i drobno posiekany czosnek. Doprawiam solą i pieprzem - najbardziej pasuje biały.
Dzwonka łososia osuszam papierowym ręcznikiem, delikatnie solę i pieprzę, i kładę na patelni, na której uprzednio rozgrzałem masło z dodatkiem oliwy. Smażę rybę około 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu - nie powinna być do końca usmażona.
Rybę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Każde dzwonko polewam słuszna ilością sosu i zapiekam jeszcze przez najwyżej 5 minut - tak, by na sosie utworzyła się miła oku i ustom delikatna skorupka.
Taki łosoś przepięknie smakuje z ... plackami ziemniaczanymi, albo ziemniakami zapiekanymi w mleku.
Jest to również doskonała propozycja dla wielbicieli frytek.
Źródło: MniamMniam.pl
dodatkowe informacje:
Ja użyłam podzielonych na porcje filetów łososia.
4 komentarze
wspaniały ;]
OdpowiedzUsuńwykwintny, pełen klasy. i zapewne smaku.
ale smakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuńserowe sosy są pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowałam :) Zamiast łososia użyłam dorsza, a do sosu dodałam jeszcze garść posiekanego koperku. Co prawda nie utworzyła mi się żadna skorupka, ale mimo to całość smakowała nieziemsko :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń