Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów


Przepyszne wydanie kurczakowych piersi wg Bajaderki. Nieskomplikowane, wykwintne danie nie zabierające wielu godzin przygotowań.

składniki
4 filety z piersi kurczaka
1-2 łyżki oliwy z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych)
5-6 ząbków czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki
1 szklanka białego wytrawnego wina
2/3 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie, cieniutko pokrojonych
garść świeżej bazylii, pokrojonej w szyfonadę

sposób przygotowania
Piersi kurczaka umyć, dobrze osuszyć, lekko posolić i popieprzyć. Rozgrzać oliwę na sporej patelni i obsmażyć na rumiano z obu stron, uważając by nie wysuszyć mięsa.

Dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć, aby czosnek się nie przyrumienił za mocno.

Dodać wino, śmietankę i pokrojone pomidory - zagotować. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić chwilę, około 3-5 minut. Mięso wyjąć na ogrzany talerz, zwiększyć ogień pod patelnią, dodać bazylię do sosu i chwilę gotować aż sos zgęstnieje, około 2-4 minut.

Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem, polać filety i podawać.

4 komentarze:

  1. Świetny ten przepis, Olu! Mam chętke na kurczaka, a szuszone pomidory ślicznie mi z nim współgrają. Miodzio.

    OdpowiedzUsuń
  2. alez fajny przepis,kocham suszone pomidory i mylse,ze razem z kurczakiem swietnie smakuja :))

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis. a mogłabym białe wino zastąpić czerwonym? (takie mam w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam dziś na szybką kolację! proste i pyszne! Będę powtarzać:)

    OdpowiedzUsuń

 

O mnie

Moje zdjęcie

30 wiosen. Mama 2 wspaniałych córeczek. Lubiąca w wolnym czasie gotować, piec, fotografować i szperać w sieci w poszukiwaniu nowych inspiracji.

Archiwum

Tylko dobre rzeczy!


(x)

Reklama