Pierwszy chleb w nowym domu na niedzielne świąteczne śniadanie :-) Po długiej przerwie wybrała coś łatwego. Od siebie dodam, że zawsze wychodzący. Uważam, że te przepis jest doskonały dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z pieczeniem chleba. Jest prosty i łatwy, a efekt bardzo smaczny.
Na 2 bochenki
Starter - Preferment:
3 1/2 szkl. mąki chlebowej
1 1/4 szkl. wody źródlanej
1/2 łyżki soli
1/8 łyżeczki drożdży instant
W dużej misce drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na max. 16 godzin (najwygodniej przez noc).
Na 2 bochenki
Starter - Preferment:
3 1/2 szkl. mąki chlebowej
1 1/4 szkl. wody źródlanej
1/2 łyżki soli
1/8 łyżeczki drożdży instant
W dużej misce drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na max. 16 godzin (najwygodniej przez noc).