­
­
Od kuchni

Struan Bread

poniedziałek, września 03, 2007
Smaczny, delikatny, lekko wilgotny chlebek z miękką skórką i puszystym miąższem. Z ukrytym w środku bogactwem pełnowartościowych składników. To typ pieczywa podobny do chałki. Doskonały z masłem, ale również jako zwykły codzienny chleb.1 kubek = 250 mlSoaker:¼ kubka + 2 łyżki (56g) gruboziarnistej kaszki kukurydzianej¼ kubka (18g) płatków owsianych2 łyżki ziaren pszenicy¼ kubka (59g) gorącej wodyW małej miseczce wymieszać suche składniki, a następnie...

Continue Reading

  • Share:

Knedle z ciasta serowego z morelami

niedziela, września 02, 2007
Kolejny przepis z serii mistrzowskich bajaderki. Bardzo przypominają mi te, które robiła moja babcia, dlatego nie raz jeszcze do nich wrócę. W mojej wersji były ze śliwkami, polane masełkiem i posypane cukrem. składniki:250g białego sera 1 jajko szczypta soli 3/4 szklanki mąki, mniej więcej 2 łyżki roztopionego masła 12 małych, słodkich morelisposób przygotowania:Ser zmielić lub po prostu dobrze rozgnieść widelcem. Dodać sól, jajko...

Continue Reading

  • Share:

Pan de Horiadaki

środa, sierpnia 29, 2007
Kolejny wspaniały przepis Maggie Glezer. Jeszcze siedzi w piekarniku, ale już nie mogę się doczekać wstawienia na niego przepisu. Jest lekki i delikatny z cienką brązową skórką. Wprost idealny do pieczenia w garnku. Zapach kusi już od pierwszego zarumienienia.składniki na zaczyn:15g zakwasu40g wody35g maki typ 550 składniki ciasta:90g zaczynu jw.300g wody440g mąka typ 55010g soli15g cukru1 łyżka oliwysposób przygotowania:1. Zaczyn odstawić na 8-12...

Continue Reading

  • Share:

A miało być pysznie!

poniedziałek, sierpnia 27, 2007
Miał być leniwy obiad, chwile tylko dla siebie i przede wszystkim czekoladowy tort z bananami. W końcu to jedyny w roku mój i tylko mój dzień, a jednak nie... Wszystko zakończył telefon kuzynki N., która od dzisiaj jest w miejscowym szpitalu, oczekując na przyjście swojego pierwszego synka. No cóż, takie rzeczy dzieją się tylko raz w życiu, a ten jest o tyle wyjątkowy,...

Continue Reading

  • Share:

Wspólne pieczenie chleba

niedziela, sierpnia 26, 2007
CC oraz pyszny i prosty razowiec w roli głównej. Jeden z moich faworytów jeśli chodzi o pieczywo razowe. Wszystkie inne, które dotychczas piekłam, także przed założeniem bloga, jakoś mi nie podchodziły. Na szczęście nic się u nas nie marnuje, bo mam same wiewiórki w domu, które za razowcami i ziarenkami w nich ukrytymi wprost przepadają. Tym razem jednak zachomikowałam trochę chlebka dla siebie,...

Continue Reading

  • Share:

Challah

czwartek, sierpnia 23, 2007
Dla takiego pieczywa warto żyć! Cudownie puszysta elegantka o wielkich gabarytach. W piekarniku ledwo się na długość blaszki mieściła. Taka jest właśnie chałka z przepisu Maggie Glezer z książki „A blessing of bread”.Przy okazji jej przygotowania można się nauczyć zaplatania poczwórnego warkocza :-) Będąc małą dziewczynką zawsze zastanawiałam się, jak piekarz wyczarowywuje ten splot. I masz ci los! W końcu się dowiedziałam.A w...

Continue Reading

  • Share: