Kupujemy masę cukrową do figurek i co dalej. Zwykle myślimy tylko o tym, co mamy z niej wykonać. Dopiero jak się pojawią problemy zaczynamy nerwowo szukać rozwiązania. Jakich problemów uniknąć, żeby oszczędzić sobie stresu? Polecam Wam dobrej jakości produkty specjalnie dedykowane do lepienia figurek. Oczywiście pojawią się głosy, że to nie ma znaczenia. Lepienie figurek z masy cukrowej nie jest jednak taką prostą sprawą....
Też macie już po dziurki w nosie pandemii? Zaczyna się wiosna, a wraz z nią kolejny rok z obostrzeniami. Nam jednak to nie przeszkadza. Razem we czwórkę znajdujemy miejsca, w których bez problemu można odetchnąć świeżym powietrzem. Tym samym zaczynam cykl dedykowany rodzinom z dziećmi - tymi małymi i nieco większymi - polecający gdzie można wybrać się poza miejski zgiełk i miło spędzić...






Dziś o małych figurkach z masy. Piekąc torty prędzej czy później skusicie się na przygotowanie takiej całkowicie amatorskiej figurki misia, kotka, słonika, króliczka czy też ulubionej postaci z bajki. Te ostatnie będą z pewnością na początku najtrudniejsze, ponieważ poza opanowaniem samej masy niezbędne będzie również odwzorowanie proporcji i podobieństwa. Dlatego dziś skupię się tylko na prostych, uroczych i niewielkich figurkach. Od czego zacząć?...




Dziś miało być o figurkach i masie cukrowej, ale z racji tego, że chcę jeszcze zmontować dodatkowo filmik i zebrać wszystkie materiały w jedno pociągnę temat kremu maślanego, o który wiele osób pytało na instagramie. Będzie to zarazem kontynuacja poprzedniego wpisu - ABC kremu maślanego, a więc do dzieła! Róże z kremu maślanego SMBC Nie będę się tutaj skupiać na recepturze, ponieważ krem...
Krem maślany - wszystko co powinniście o nim wiedzieć na początek
środa, października 10, 2018




Dziś kilka słów o kremie maślanym, który z powodzeniem zastępuje masę cukrową. Jest o wiele smaczniejszy i można go zrobić własnoręcznie. O tym jak zrobić i co warto wiedzieć o kremie maślanym (ang. buttercream). Rodzaje kremu maślanego Pyszne połączenie masła i cukru. To smak, który chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Sama nie pamiętam, kiedy pierwszy raz wylizywałam go z makutry babci,...
Kokosowo - bananowa tarta bez pieczenia, czyli raw cake
czwartek, czerwca 21, 2018




Bez pieczenia, czyli raw cake. Naturalnie słodki, bez dodatku kakao przypomina bounty, dlatego można je pominąć w spodzie lub nie. Jeśli macie dużo wiórków kokosowych, garść daktyli i trochę orzechów włoskich pora na szybki deser z dużą dozą energii, który przy odrobinie wprawy zajmie 30 minut. Idealny, kiedy na zewnątrz jest taki upał jak dziś! Uf... składniki (forma 20cm średnicy) 1/2 szklanki daktyli...