­
­
Od kuchni

Noc Muzeum w Zamku w Łańcucie

poniedziałek, maja 29, 2017
W końcu! Noc Muzeów to wydarzenie, na które już wcześniej chcieliśmy się wybrać, ale jakoś nigdy wcześniej nie udało się nam spasować z terminami. W tym roku wydarzenie to było podzielona i odbywało się w różnych terminach, dlatego mogliśmy odwiedzić nie tylko Łańcut, ale także Przeworsk. Noc Muzeów to niewątpliwie doskonała okazja, aby zaznajomić z historią nasze dzieci. Bez konieczności płacenia za bilety...

Continue Reading

  • Share:

Chlebowe paluchy tikka masala z rodzynkami

niedziela, maja 21, 2017
Pięknie rumiane od kurkumy, lekko pikantne, chrupiące paluchy chlebowe, których smak przełamuje słodycz rodzynek doskonale dopełniających orientalnego smaku. Łatwe w przygotowaniu, doskonałe jako przekąska na domówkę albo dodatek do sałatki. składniki: 340 g mąki chlebowej 7g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 25g cukru pudru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka garam...

Continue Reading

  • Share:

Tort semi-naked z nutą cytryny i jeżynami

niedziela, maja 07, 2017
Przygotowuję się do pierwszego tortowego zlecenia, dlatego ostatnie tygodnie upłynęły mi pod znakiem wielu prób, doskonalenia umiejętności i szukania idealnego połączenia pod gusta zleceniodawczyni. Bardzo przejmuję się tym czy uda mi się spełnić wszystkie wymagania, a to zawsze wzbudza we mnie ogromne zaangażowanie, ekscytację i oczywiście stres. Nie opuściłam Was jednak całkowicie wrzucając na Instagramie zdjęcia z okresu Świąt Wielkanocnych, a także ciekawych...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak z warzywami i winem z wolnowaru

czwartek, kwietnia 13, 2017
Proste, a zarazem klasyczne danie, w którym najbardziej lubię to, że proporcje nie są tak istotne. Ciągle jeszcze uczę się dobierać przepisy do tego urządzenia. Jak dotąd niestety nie przepadam za dodaniem do dania z wolnowaru surowej cebuli. Po wielu godzinach duszenia mam wrażenie, że całość dominuje charakterystyczny posmak tego warzywa. Dlatego, jeśli jest obecna w przepisie przed jej wrzuceniem do pozostały składników...

Continue Reading

  • Share:

Podwyższone grządki po kilku latach

niedziela, kwietnia 09, 2017
To już trzy lata odkąd w naszym mini ogródku pojawiły się podwyższone grządki (tutaj), a nam wydaje się, jakby to było wczoraj. Wiosna w pełni. Powoli odradzają się truskawki i zioła rozpieszczone pierwszymi słonecznymi dniami. Zieleni się oregano, które rok w rok sukcesywnie rozrasta się zabierając "teren" innym roślinnym lokatorom. Nieustraszony tymianek odradza się po zimie przytulony do oregano. Często nasiewa się w...

Continue Reading

  • Share:

Sernik dacquoise z gruszkami

niedziela, kwietnia 02, 2017
Jestem sernikoholiczką. Przyznaję bez bicia. W każdy piątek planuję jakiś smakołyk na weekend i prawie zawsze kończy się na serniku. Nawet jeśli na początku wybiorę coś innego, to w końcu trafiam na jakiś mega sernikowy przepis, któremu nie potrafię się oprzeć. Po liście składników wyobrażam sobie jego smak i... pękam w środku. To musi być to i już! Tak też było w ostatni...

Continue Reading

  • Share: