­
­
Od kuchni
DIY

Jak zrobić podwyższone grządki

niedziela, czerwca 01, 2014
czyli nasz sposób na własne owoce i warzywa dla dzieci i nie tylko! Pomysł z grządkami w naszym niewielkim ogrodzie zrodził się spontanicznie po obejrzeniu jednego z odcinków programu Odlotowy ogród. Zaczęłam grzebać w internecie, obmyślać co i jak, aż w końcu przystąpiliśmy do dzieła. Wyznaczyliśmy miejsce w ogrodzie, któro wcześniej zajmowało niezbyt atrakcyjne miejsce na ognisko, a trawę porastały w większej części...

Continue Reading

  • Share:

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami

środa, maja 14, 2014
Najpyszniejszy krem z marchwii jaki dotychczas próbowała i/lub przygotowałam. Słodki, kremowy z cytrusową nutą i iskierką pikanterii wymyślony przez Pascala Brodnickiego dla Kuchni Lidla. 4-6 porcji składniki: 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki 100 g masła 2 duże cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 1 pomarańcza,skórka + sok 4cm korzenia imbiru, starty na tarce o drobnych oczkach 2 kostki bulionu bio kilka...

Continue Reading

  • Share:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii

niedziela, maja 11, 2014
Tym razem kaszy gryczanej się upiekło :) Dosłownie i w przenośni, ponieważ nigdy nie lubiłam jej smaku postanowiłam dać jej szansę razem z przepisem Karola Okrasy stworzonym dla Kuchni Lidla. I? I się udało :) Pracy jest masę, ale warto. Porcję można spokojnie zmniejszyć. Sama użyłam tylko 500g mięsa mielonego z indyka, ale z pewnością następnym razem śmiało zmnijeszyłabym także pozostałe ilości składników....

Continue Reading

  • Share:

Tradycyjna zupa pomidorowa

sobota, maja 10, 2014
składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 małe listki laurowe 2 ziela angielskie 3 marchewki kawałek selera kawałek pora 2 pietruszki 1 łyżka suszonych warzyw lub łyżeczka vegety 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka cukru 300ml kwaśnej śmietany natka pietruszki sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka i zalać około 2l wody. Dodać listki laurowe,...

Continue Reading

  • Share:

Tymczasem w ogrodzie

czwartek, kwietnia 24, 2014
Po świątecznym zabieganiu i podróżach na konsultacje lekarskie z N. postanowiłam zrelaksować się w naszym ciągle rozwijającym się ogródku. Kilka tygodni temu zamarzyły mi się podniesione grządki i owe właśnie są stopniowo wdrażane w życie. Piękne, funkcjonalne i co najważniejsze dla zapracowanych :) Zainspirowana powyższym zdjęciem znalezionym w sieci postanowiłam urzeczywistnić nasze marzenie i zabrać się do pracy. Końcowym efektem pochwalę się już...

Continue Reading

  • Share:

Pieczone piersi z kurczaka z fenkułem w sosie beszamelowym

poniedziałek, kwietnia 14, 2014
Dzięki temu przepisowi pokochaliśmy koper woski, czyli fenkuł. Jest to roślina smaczna i zdrowa coraz częściej łatwo ją dostać w dużych hipermarketach. Przepis jest niezwykle prosty i stosunkowo szybki jak na danie wyłącznie pieczone.   Tak przygotowane danie nie wygląda nazbyt atrakcyjnie, ale rekompensuje nam smakiem i swoją prostotą. Najlepiej smakuje podane z chrupiącą zieloną sałatą i kieliszkiem dobrego wina. ...

Continue Reading

  • Share: